Kandované fialky
Zbožňovala je císařovna Sissi i římský císař Fridrich II. A jejich obliba spolu s dalšími jedlými květy roste i dnes. Tou dobrotou, o které je v receptáři Apetýtu řeč, jsou kandované fialky. Dnes jsou tyto květy ozdobou různých sušenek nebo zákusků.
Budete potřebovat:
- 20 fialkových květů
- 1 vaječný bílek
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Bílek zlehka našleháme, ale ne do tuhého sněhu.
- Vezmeme vždy jednu fialku a květ namočíme opatrně do bílku tak, aby byl ze všech stran pokrytý. Nebo si pomůžeme malým štětečkem a květ bílkem potřeme.
- Poté pomocí sítka poprášíme po celém povrchu cukrem.
- Květy klademe na pečicí papír a necháme alespoň 24 hodin schnout. Odstraníme stonky a květy uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Používáme jako ozdobu dezertů.
- Nechcete-li použít bílek, připravte si na 20 květů zhruba 1 hrnek cukru a 1,5 hrnku vody.
- Smícháme vodu s cukrem a zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Pomocí pinzety klademe květy do sirupu a poté na pečicí papír.
- Odstřihneme stonky, poprášíme cukrem a necháme zaschnout.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.