Šulánky s mákem
Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!
Připravte si:
- 1 kg brambor
- 200 g sádla (nebo másla)
- 200 g moučkového cukru
- 250 g hrubé mouky
- 150 g máku
Postup:
- Oloupané nakrájené brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka.
- Vodu zpola sceďte, obrácenou vařečkou udělejte v bramborách několik důlků, zasypte je hrubou moukou a pod poklicí nechte ještě deset minut pařit.
- Pak brambory rozšťouchejte a vypracujte hladké těsto.
- Z něj vykrajujte lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
- Vaříme krátce v osolené vodě než škubánky vyplavou na povrch.
- Jednotlivé porce posypejte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte rozehřátým sádlem.
Zkusit můžete i škubánky naslano: lžící vykrájené škubánky rozmáčkněte na placičky a osmažte je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podávejte salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.