Sváteční švestková omáčka
Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.
Ti, kteří si mohli dovolit více, přidávali k sušeným švestkám ještě další sušené ovoce (rozinky), ořechy (vlašské či mandle), koření (skořici, hřebíček), citrón, strouhaný perník a rum. Omáčka se jedla buď samotná, nebo se k ní přikusovalo to, co se upeklo ze sladkého kynutého těsta, nejčastěji vánočka.
Co budete potřebovat na přípravu?
- ¾ l vody
- 40 dkg sušených švestek
- hrst vlašských ořechů
- hrst loupaných mandlí
- půl citrónu
- dva kousky celé skořice
- 5 hřebíčků
- 1 hvězdičku badyánu
- strouhaný perník na zahuštění
- rum podle chuti
Postup:
- Do vroucí vody s kořením dáme rozpůlené sušené švestky.
- Přidáme na tenké proužky nakrájený a dobře omytý citrón i s kůrou, nahrubo nasekané vlašské ořechy a mandle.
- Necháme pomalu probublávat 1 hodinu.
- Zahustíme strouhaným perníkem a dochutíme rumem.
Tento recept (a mnohé další) najdete v Almanachu, které vydalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě k výstavě Vídeň na talíři.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.