Kaple sv. Eustacha na Křivoklátě chrání myslivce před pytláky už víc jak 300 let

26. leden 2018
Česko – země neznámá

Křivoklátsko ve středních Čechách lze považovat za kolébku české myslivosti. V samotném středu Čech postupně budovali lesy královští lesníci, ve kterých se při lovech proháněli naši slavní králové. Patroni myslivců, tedy sv. Eustach a sv. Hubert, tu byli vzýváni častěji než kdekoli jinde. Ostatně práce myslivců byla často nebezpečná.

Na ochranu hajných vznikla proto přímo nad hradem Křivoklátem, na tzv. Zámeckém vrchu, v roce 1697 kaplička sv. Eustacha. Dodnes je místem pro modlitby za křivoklátské lesy, zvěř a myslivce.

Myslivci museli často před pytláky chránit zvěř a vlastní život. Pytlačili nejen chudí, kteří potřebovali uživit svoje děti, ale také bohatí, kteří lovili z pouhé vášně. Proti pytlákům vždy stáli lesníci a myslivecký personál. Na Křivoklátsku díky množství zvěře nabylo pytláctví nebývalých rozměrů. Boj s pytláky byl pro myslivce ale nerovný. Hajní neměli v případě střetu právo první rány.

Nešťastná událost související s pytláctvím dala impuls ke stavbě kaple sv. Eustacha. Myslivecký svatostánek nechal postavit křivoklátský vrchní lovčí Kryštof Rayman, kvůli události z roku 1687.

Tehdy hajný Jan Sixta zastřelil pytláka a byl za to uvězněn. Jeho představený vrchní lovčí Rayman mu pomohl k útěku z vězení. Nakonec byl za to krajským úřadem sám obžalován a uvězněn. Teprve po dvou letech dostal Rayman na přímluvu majitele křivoklátského panství císařem milost. Kapličku sv. Eustacha nechal postavit jako dík za propuštění. A také jako svatostánek všech myslivců.

Obraz sv. Eustacha

Kaple byla vysvěcena 1. srpna 1697. Je neuvěřitelné, jaké péče se jí od jejího vzniku dostalo. Opravena a znovu vysvěcena byla po sto letech, roku 1797. Další opravy spojené se slavnostním vysvěcením následovaly každých 50 let. Roku 1897 renovoval obraz sv. Eustacha malíř Vílém Trsk.

V dalších letech se obraz dočkal renovace ještě čtyřikrát, nejprve v roce 1933 křivoklátským malířem Karlem Šnoblem a v letech 1947 a 1979 pražským akademickým malířem Milošem Endlerem. Zatím poslední velká slavnost spojená se znovuvysvěcením kapličky proběhla roku 1997.

Kaple se dnes nachází v těsné blízkosti silnice z Křivoklátu na Zbečno. Množství svíček a petrolejek svědčí o častých návštěvách. Njen myslivci, ale všemi, kteří chtějí v křivoklátských lesích spočinout při krátkém zamyšlení.

Spustit audio