Kapustové karbanátky se sýrem
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.
Vůbec poprvé v historii se s ní můžeme setkat u starých Egypťanů. V 16. a 17. století se pak už běžně pěstovala. Má více druhů. U nás je nejvíce známá kapusta hlávková a růžičková. Obsahuje řadu vitamínů a antioxidantů. Pomáhá při trávení, posiluje imunitu a také například snižuje cholesterol.
Na kapustové karbanátky budete potřebovat:
- 1 středně velkou hlávkovou kapustu
- 200-300 g strouhaného sýru
- 50 g hladké mouky
- 2 vajíčka
- strouhanku
- česnek
- sůl, pepř a olej
Postup:
- Kapustu uvaříme doměkka ve slané vodě.
- Necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno.
- V míse promícháme se sýrem, prolisovaným česnekem (množství dle chuti), solí a pepřem.
- Dále vmícháme mouku a vajíčka.
- Ze směsi pak tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a následně osmažíme na rozpáleném oleji.
- Podáváme například s bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.