Kladenské divadlo už se mělo otevřít veřejnosti. Oprava ale nabrala zpoždění

10. březen 2014

První diváci měli do rekonstruovaného divadla přijít už dnes, ještě se tam ale několik měsíců nedostanou. Vinu za zpoždění má podle města stavební firma a podle stavební firmy město a hlavně archeologický průzkum. Město chce právní posudek, co může po firmě požadovat.

„Firma samozřejmě předala velký šanon, kde jsou jednotlivá pochybení v projektu. My ale tvrdíme, že firma mohla tam, kde nebyl architektonický průzkum, pokračovat dál,“ říká primátor Kladna za ODS Dan Jiránek.

Na rekonstrukci památkově chráněné budovy z roku 1912 čekal herecký soubor roky. Nakonec byl stav domu tak neúnosný, že se herci museli v létě roku 2011 přestěhovat do loutkového divadla Lampion, kde hrají dosud.

„Ráno se hraje pro děti, odpoledne se zkouší, večer se hraje pro dospělé. Sedm dní týdnu je to vyčerpávající,“ popisuje nevýhody provizorních prostor umělecký šéf divadla Daniel Přibyl.

„Po těch několika letech je soubor na hranici trpělivosti i sil,“ dodává umělecký ředitel.

Začátek plánované rekonstrukce se několikrát odložil, například kvůli vyjednávání o podmínkách dotace od Evropské unie. Rekonstrukce nakonec začala na počátku loňského roku.

Práce ale nabraly během několika měsíců skluz. Ředitelka Blanka Bendlová si teď už netroufá odhadovat, kdy by se mohlo divadlo otevřít.

„Opakovaně se na to ptám firmy i stavebního dozoru a nedostávám odpověď,“ říká Bendlová.

Rekonstrukce Městského divadla Kladno

Na jaře chtělo vedení divadla uvést velkolepou hru Děti Olympu. Musí ji odložit, protože do divadla se hra prostě nevejde.

„Obsahuje v sobě dokonce některé motivy, které jsou svázané s budovou. Měla by demonstrovat, co všechno nová budova umožňuje,“ popisuje Daniel Přibyl.

Kromě dokončení stavebních prací navíc zbývá ještě zopakovat výběrové řízení na nábytek, do kterého se nikdo nepřihlásil.

Spustit audio