Klokan Eda učí děti ve školce čistit si zuby. Prevenci zajišťují studentky

26. říjen 2015

Správnému čištění zubů se děti sice mají naučit doma, ne vždy se tak ale děje. I proto do kladenských mateřinek jezdí studentky místní Střední a vyšší odborné zdravotnické školy, aby jim pomocí plyšáka vysvětlily, jak na to. Jejich projekt má ve městě úspěch.

Plyšáka Edu s velkými umělými zuby si berou do školek kladenští středoškoláci, kteří děti učí, jak se už od malička starat o zuby. Malí kluci a holky pak velkým kartáčkem zkouší, jak klokanovi nečistoty z pusy správně odstranit.

„Všechny děti z domova návyky vytvořené nemají, většina z nich si čistí zuby jen jednou denně, což je málo,″ říká ředitelka Mateřské školy Čtyřlístek v Kladně Monika Kropáčková. I to je důvod, proč preventivní program studentek zdravotnické školy vítá. „V něm se děti dozvědí, jak často by si měly zuby čistit a další věci,″ dodává.

Studentky zdravotnické školy chodí do školky Čtyřlístek jednou za rok. „Jsou to budoucí sociální pracovnice, které mají v rámci svého studijního programu i péči o děti. To znamená, že se mají naučit s dětmi pracovat,″ vysvětluje jejich učitelka Petra Mikešová.

Zájem mateřských škol o jejich program se podle Mikeškové zvýšil. „Školky už se samy aktivně ozývají, i ty mimo Kladno. Snažíme se najít termín a alespoň jednou za půl roku je navštívit,″ dodává.

Užitek mají z programu obě strany. Malé děti se dozvědí, jak pečovat o své zdraví, studentky si zase vyzkouší, jaké to je děti zaujmout a něco naučit.

Spustit audio