Kořeněné kuličky kaprům chutnají. Jen je potřeba vychytat tu správnou příchuť. Je libo citrus nebo tlející maso?

12. září 2024

Nadcházející podzim je pro rybáře vrcholným časem. Když se začne voda ochlazovat, ryby vycítí, že je potřeba doplnit zásoby a víc tzv. berou.

Potvrzuje to i rozhlasový sportovní redaktor Ota Gutwirth, který je zároveň sportovním rybářem a samozřejmě členem Českého rybářského svazu. Když se mu podaří ulovit trofejní rybu, je spokojený. Kapry láká na různé laskominy, ale nemá to jednoduché. V současném horkém létě ryby opovrhnou i největšími delikatesami.

Boilies jsou voňavé kuličky, které kaprům chutnají. Používají se nejen k lovu, ale i na krmení. Kuličky se vloží do tzv. kobry a švihem se pošlou do vody. Tento pohyb připomíná sport lakros. Kapři jsou podle zkušeností rybářů na boilies už zvyklí, je to součást jejich potravy. Někteří se nechají opakovaně chytit.

Vůně kuliček se liší. Některé jsou sladké, další voní po rybině, jiné jsou kořeněné. A v každém období zabírá na ryby něco jiného. Základem u rybích koulí jsou rybí moučky, další boilies jsou založené na ptačím zobu, ty jdou do sladka. Tisíce výrobků, vůní a možností. Je složité se v tom zorientovat.

Nepoučitelný kapr je výjimkou

„Tady na Oplatile žije kapr, který už má od háčku znetvořenou tlamičku. Ulovili jsme ho, když měl 55, 60 a nakonec 65 centimetrů. A letos jsme ho chytili znovu. Už měří 80 centimetrů. Vůbec mu to nevadí, přibírá a spokojeně si tady žije,“ říká sportovní rybář a dodává, že i při krmení musí rybář přemýšlet.

Pokud je návnady hodně, velké ryby se jí vyhnou. Už mají zkušenosti a vědí, že hodně krmení znamená hodně rozruchu, a to je odrazuje.

Ota Gutwirth a jeho kapří návnady

Sen sportovního rybáře

Sportovní rybáři nechytají ryby proto, aby si na nich pochutnali. Jejich cílem je ulovit obřího kapra, pokochat se jeho mohutností, vyfotit si ho a pustit zpátky do vody.

Rybáři Ota Gutwirth a Petr Tobes si pravidelně užívají týden dovolené u rybníka Oplatil na Pardubicku. Jejich cílem je ulovit kapra minimálně dvacet plus, tedy více než dvacet kilogramů. „Můj nejtěžší úlovek má přes 17 kilogramů a 98 centimetrů. Hezké to je, ale mohlo by to být lepší.“

„Když si tady sedneme, tak víme, že budeme mít klid. A to je to, co hledáme. Je tady krásně, i když letošní závěr horkého léta kapry k aktivitě příliš neláká,“ uzavírá rybář Ota Gutwirth.

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

Spustit audio