Kostelní Lhota na Nymbursku vyhrála Evropskou cenu obnovy vesnice 2024. Stala se první českou obcí s tímto oceněním

12. červenec 2024 16:00

Příběh Kostelní Lhoty na Nymbursku pokračuje. Vesnice Středočeského kraje vyhrála loni celorepublikové finále a nyní získala první místo v soutěži Evropská cena obnovy vesnice 2024. Porota vybírala z celkem 21 obcí z celé Evropy. Kostelní Lhota se stala první vesnicí v Česku, která toto ocenění vybojovala.

Kostelní Lhota je na první pohled nenápadná vesnice, která se ale umístila na prvním místě v mezinárodní soutěži Evropská cena obnovy vesnice 2024. Do soutěže ji nominovala výhra celorepublikového titulu Vesnice roku 2022. Porota vybírala mezi 21 obcemi z celé Evropy. Kostelní Lhota je první českou obcí, která ocenění získala, uvedla  na síti X středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Komisaři ocenili zejména to, že obec se rozvíjí v souladu s moderními postupy v ekologii, ochraně přírodních zdrojů, vytváření hodnot, architektury, vzdělávání a sportu.

Čtěte také

"Povodně v roce 2013 a následné sucho v letech 2015 - 2020 motivovaly obec a její občany k rozvoji udržitelným způsobem. Nové prostory, ať se jedná o budovy či veřejná prostranství, jsou vytvářeny především v již existujících zastavěných plochách, případně se obec snaží držet kompaktní charakter zástavby. Tyto prostory pak splňují vysoké standardy v oblasti ekologie, obnovitelných zdrojů energie nebo retence vody," uvedli komisaři v hodnocení, které zveřejnila obec na webu.

„K místu, kde žijeme, přistupujeme z hlediska urbanismu a architektuty s respektem,“ říká k tomu nezávislý starosta obce Tomáš Drobný.  

Jak se v Kostelní Lhotě žije? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Laury Hájkové.

autoři: Laura Hájková , jmy | zdroje: Český rozhlas , ČTK , Kostelní Lhota obecní úřad
Spustit audio