Kramáře v čele boleslavské nemocnice vystřídal Řípa, ředitel pro Kladno se hledá

20. prosinec 2016

Nemocnice v Kladně a Mladé Boleslavi přišla o své dosavadní ředitele Vladimíra Lemona a Luďka Kramáře. Na doporučení krajských radních je odvolala představenstva zdravotnických zařízení. Důvodem je údajně špatné hospodaření obou nemocnic.

Lemon z funkce odejde ve chvíli, až z výběrového řízení vzejde nový šéf. V případě boleslavské nemocnice představenstvo rovnou do funkce jmenovalo Ladislava Řípu, který už v minulosti zařízení vedl. Podle mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho byl Kramář pouze pověřený řízením.

„Zrušili jsme mu pověření řízením nemocnice, pan Kramář zůstává zaměstnancem do konce roku. Zároveň jsme jmenovali ředitelem nemocnice pana Řípu de facto do doby, než bych se vrátil já, protože já jsem ze zákona pořád ředitelem nemocnice," řekl Nwelati

V případě kladenské nemocnice je podle náměstka hejtmanky Martina Kupky z ODS situace odlišná. „Dlouhodobá ztráta kladenské nemocnice je jasným a logickým důvodem pro takovou změnu. Zároveň představenstvo vypsalo otevřené výběrové řízení, do něho se mohou zájemci hlásit do 20. ledna," komentoval Kupka.

Lemon už dříve řekl, že ztrátové hospodaření se nevyřeší, dokud se nezmění systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami. Poukázal na to, že různá zařízení dostávají od pojišťoven různé částky za stejné výkony.

Odvolání ředitelů umožnilo koalici ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů nové složení orgánů nemocnic. Krajští zastupitelé v pondělí odvolali dosavadní představenstva a dozorčí rady ustavené za bývalého vedení ČSSD a KSČM a obsadili je novými lidmi.

autoři: fir , Kateřina Havránková
Spustit audio