Květáková polévka s ovesnými vločkami. Zdravá a dietní
K zahuštění nepoužjeme jíšku, ale polévku zahustíme ovesnými vločkami, které spolu se zeleninou uvaříme. Připravíme vlastně velmi dietní variantu. Ovšem na chuti to poznat není, naopak máslo, které přidáme na závěr, polévku provoní a zjemní.
- 1½ litru vody
- ½ středně velkého květáku
- hrst ovesných vloček
- 1 mrkev
- plátek celeru
- ¼ menšího pórku
- špetka mletého muškátového květu
- sůl
- 1 lžíce másla
- petrželka nebo pažitka
- chlebové krutonky
Očištěný květák, mrkev, celer a pórek omyjeme. Květák rozebereme na růžičky, ostatní zeleninu nadrobno nakrájíme a vše vložíme do vařící osolené vody. Přidáme ovesné vločky a pomalým varem uvaříme doměkka. Pro vaření polévky vybereme větší hrnec, který zcela nenaplníme, ale zabráníme tomu, aby polévka nevytékala. Vločky to rády dělají, proto jim dáme více prostoru. Když je zelenina měkká, několik růžiček květáku vyjmeme a necháme je na ozdobu, ostatní zeleninu a zbylý květák trochu rozmačkáme, nejlépe pomocí šťouchadla na brambory. Polévku podle chuti okořeníme mletým muškátovým, zjemníme máslem, přivedeme k varu a dále již nevaříme. Před podáváním do každé porce vložíme růžičky uvařeného květáku a bohatě posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s opečenými chlebovými krutony.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.