Lékaři v Kladně umí na speciální 3D tiskárně vyrobit drobné části lidského těla

13. květen 2014

Fakulta biomedicínského inženýrství existuje v Kladně teprve devátým rokem, přesto už dosahuje vědeckých úspěchů. Ve špičkových laboratořích tu například dokážou doslova ‚vytisknout‘ část lidské kosti nebo zubu.

Používají tam kromě špičkových počítačů i takzvanou 3D tiskárnu, která tiskne drobné umělohmotné odlitky částí lidského těla.

Lékaři si nejdřív člověka nasnímají a zjistí, jaké má tělo nedostatky. Nalepí na člověka speciální malé značky a dotyčný se projde po místnosti, kde ho snímá šest kamer ze všech stran. Ty pak jeho pohyb převádějí do počítače.

„My zjistíme, že pacient má o půl centimetru kratší nohu. Pokud bychom s tím nic nedělali, pacient bude mít za chviličku problémy s páteří, protože jeho páteř musí zaujímat jinou polohu a pak nás to ve stáří bolí,“ popisuje děkan fakulty biomedicínského inženýrství Jozef Rosina.

Na základě nasnímané chůze člověka se do tiskárny pošle přesná podoba vložky do bot. V laboratoři následně vložku na míru vyrobí.

Tímto způsobem se dá vyrobit třeba i kůstka nebo zub. Odlitek se pak musí vyrobit ze speciálních materiálů.

Pro ty, kdo by chtěli proces vidět na vlastní oči, fakulta připravila na čtvrtek den otevřených dveří. Škola sídlí v budově Kokosu na náměstí Sítná

autoři: Kateřina Havránková , jch
Spustit audio