Letní lahůdka podle Babských rad: Zkuste zavařit meloun v pikantním nálevu
Meloun tvoří přes 90 % voda. Obsahuje vitamín C a s oblibou ho konzumujeme čerstvý. Když si budete příště pochutnávat na červené dužině melounu, zkuste i jednoduchý ovocný salát, ve kterém kousky smícháte s jahodami.
A nevyhazujte ani slupky s bílou dužinou! Odstraňte z nich zelenou venkovní vrstvu, nakrájejte bílé kostičky, ty jednoduše povařte ve sladké vodě, poté přidejte kyselinu citrónovou a zavařte jako jiné ovoce. Meloun téměř zesklovatí a používá se do sladkých pokrmů, na ozdobu moučníků nebo pohárů.
Zavařovat můžete i červenou část melounu zbavenou peciček, a to v pikantním nálevu, který obsahuje: 3 litry vody, 1 litr octa, 80 g soli, 400 g cukru, 5 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a jednu feferonku.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka