Kdy je cukrový meloun zralý? Napoví vám lahodná vůně
Mámo, táto, koupíme si meloun! Naši potomci, kteří si na něj brousí zuby, mívají většinou na mysli meloun vodní. V obchodech i na zahradách se ale stále častěji objevují také melouny cukrové. Pěstují se odrůdy, které dozrávají velmi časně, v červenci, i ty pozdější, srpnové.
Odrůdy s povrchem hladkým, síťkovaným, plody kulaté i žebernaté. Váží od 20 dek až po dvě kila. Jejich dužnina může být bílá, zelená, žlutavá, ale i krásně oranžová. Sladká a voňavá. Jak cukrové melouny pěstovat, poradí Miroslav Šmoranc z časopisu Zahrádkář:
Vyséváme je v polovině dubna, jedno semínko do kelímku. Obyčejně jich pár nevzejde, ale to nevadí. Do ledových mužů je máme v nevytápěném skleníku, poté je vysadíme ven. Prakticky už v době výsadby jsou na nich květy a na některých i malinké plůdky. Ve volné půdě začnou intenzivně narůstat, kvést, vytvářet další plody.
Sázíme je na černou netkanou textilii, a krom zálivky a sklizně už není potřeba se jim moc věnovat. Rostliny necháme růst podle libosti. Porost je značně zahoustlý, na výhonech narůstají další a další melouny. Nejvíce je těch drobných, tmavě oranžově pruhovaných. Postupně, jak dozrávají, sklízíme.
Kdy jsou zralé?
Na to, že se blíží čas sklizně, upozorní právě krásným aroma, a to ještě před plným dozráním. Sklízíme v okamžiku, kdy poté, co na stopku melounu trochu přitlačíme, se snadno oddělí od melounu. Správně zralý meloun má jen tenkou pevnou slupičku, uvnitř je sladká, jemná, různě barevná dužnina.
Cukrové melouny můžeme krájet na měsíčky, odstranit z nich semena (mají zpravidla ostré okraje, těžko je rozkoušete) a vyjíst je až ke slupce. Jezte je někde, kde nevadí, že z nich poteče šťáva i na zem a kde máte blízko k vodě, abyste se umyli a nepřitahovali na ulepené ruce vosy. Lepší jsou melouny vychlazené, pak se i šťáva z nich méně uvolňuje. Dobré jsou třeba ve směsi různých odrůd, nebo ve směsi s jiným ovocem: s broskvemi, citrusy, plátky banánu, rozmixované na zmrzlině, ale třeba i k masu, k pršutu.
Poslední sklizeň
Když se blíží mrazíky a teplota venku v noci klesá k 5 °C, otrháme plody, které narostly do velikosti, v jaké se ty zralé sklízejí, a uložíme je. Nejlépe do místnosti, ve které se teplota pohybuje okolo 15 °C. Měli bychom s nimi manipulovat šetrně, v místech větších otlaků nebo poškození slupky začnou hnít či plesnivět.
Uskladněné postupně dozrávají a vydrží třeba 2 až 3 měsíce. Pokud je dáme do ledničky, zrání se zastaví. První mrazík rostliny zničí, ale pokud ještě nějaké plody dorostly, můžeme je do týdne zpracovat nebo sníst. Obyčejně se plody chycené mrazíkem začnou brzy kazit.
Související
-
Kateřina Cajthamlová: V Egyptě nebo Tunisu melouny raději nejezte. Hrozí vám faraonova pomsta
Léto přináší i letní zdravotní problémy. Patří mezi ně například úpal, úžeh, spáleniny nebo špatné zažívání. Opatrní bychom měli být zejména na dovolené v zahraničí.
-
Zavařený meloun podle receptu z roku 1886
Nemáš-li na chléb, nekupuj melouny, říkalo se v dobách našich babiček. Už v 19. století byl u nás meloun dostupný, alespoň ve městech. Tato delikatesa se dokonce zavářela.
-
Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy
Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.