Makovec
V Apetýtu vás zveme do světa sladkých dobrot. Dnes si pochutnají zvláště ti, kteří mají rádi vláčný makovec.
V kuchyni se dá mák využít různě. Například jako náplň do buchet nebo jako posypka. Konzumovat se dá syrový i tepelně upravený. A pokud ho pomelete, lépe se vám pak při jeho konzumaci do těla vstřebají živiny a vitamíny.
Co potřebujete?
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka (může být i trošku více)
- 1 hrnek mletého máku (když dáte o něco více, nic se nestane)
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
Postup:
- Nejprve rozšleháme mléko s vejci.
- Následně přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
- Pozor, mouku dopředu smícháme s práškem do pečiva.
- Poté vymažeme a vysypeme dortovou formu nebo formu na sekanou a celé těsto do ní vylijeme. (Případně formu vyložíme pečicím papírem.)
- Pečeme asi 45 minut.
Související
-
Makové kytičky podle Petry Burianové
Dnešní sladký recept z knihy Cesta z těsta pro vás má autorka kuchařky i vítězka soutěže Peče celá země – Petra Burianová.
-
Cuketové koblížky
Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.
-
Šťavnatý koláč bez mouky
V pátečním Apetýtu jsme pro vás vybrali tip na koláč z jablek a máku bez mouky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.