Mladá Boleslav a Mělník už mají hotové koalice, starostové zůstávají stejní

14. říjen 2014

Ve dvou velkých středočeských městech - Mělníku a Mladé Boleslavi - už mají politici jasno v tom, kdo povede samosprávu další čtyři roky. Posty starostů obhájili Ctirad Mikeš za Mé město a Raduan Nwelati z ODS. Koalici v Mělníku utvořily Mé město, TOP 09 a Mělničané. Mladou Boleslav povedou ODS, TOP 09, Volba pro Mladou Boleslav a hnutí ANO.

Starostou Mělníka se opět stane Ctirad Mikeš, tentokrát za kandidátku Mé město.

V roce 2010 lety kandidoval za sociální demokracii, letos před volbami se ale rozhodl sestavit vlastní kandidátku a jeho členství ve straně zaniklo.

Jako vítěz voleb teď uzavřel koalici s TOP 09 a Mělničany. Tyto dvě strany zároveň obsadí funkci místostarostů. Nová koalice bude mít v 21členném zastupitelstvu 15 křesel.

Ctirad Mikeš svým rozhodnutím sestavit vlastní kandidátku před volbami své spolustraníky i obyvatele města velmi překvapil.

Jedním z důvodů může být jeho angažmá loni při povodních. Tehdy odmítl upouštět vodu přes zbrusu novou protipovodňovou hráz, která nakonec vydržela a město zničující povodně přečkalo bez větší úhony.

V Mladé Boleslavi je nováčkem ANO

I v druhém největším městě v kraji - Mladé Boleslavi - obhájil svůj post dosavadní primátor za ODS Raduan Nwelati.

Do koalice vstoupila v pondělí večer vítězná ODS s TOP 09 a Volbou pro Mladou Boleslav s hnutím ANO. Jde o podobnou sestavu jako v minulém volebním období.

Nováčkem je právě hnutí ANO, které kandidovalo na společné kandidátce s už zavedenou Volbou pro Mladou Boleslav. V 33členném zastupitelstvu bude mít koalice 23 mandátů.

Náměstek za TOP 09 Daniel Marek zůstává, náměstka Michala Kopala z ODS nahradí Jiří Bouška z Volby pro Mladou Boleslav. ODS bude mít pět radních, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav čtyři a TOP 09 dva. V opozici zůstává sociální demokracie a KSČM.

Koalice už se včera shodla na tom, že chce hlavně pokračovat v modernizaci města. Podle vyjádření primátora Nwelatiho mají všichni staronoví koaliční partneři velmi podobné programy.

autoři: sib , Kateřina Havránková
Spustit audio