Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky a citronovou polevou.
- Celá vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme do mouky zamíchaný prášek do pečiva, olej, mléko a nastrouhanou mrkev s jablky.Ingredience
- 3 jablka
- 50 g cukru krystal
- 1 prášek do pečiva
- 300 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 2 větší mrkve
- šťávu z jednoho citronu
- 60 g cukru moučka
- Pečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.
- Citrónovou polevu připravíme následovně: vodu s citrónovou šťávou nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
- Celý koláč na závěr polevou polijeme.
- Vychladíme a podáváme, například při svátečním velikonočním posezení s rodinou.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Související
-
Ptačí mléko
Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“
-
Sladké a slané chipsy
Stále nás doprovází dlouhé zimní večery. S rozmary počasí i omezením společenských aktivit se nabízí to, že se zachumláme do deky a budeme si číst nebo dívat na film.
-
Medové karamelky
Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka