Mrkvový koláč s jablky

„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky a citronovou polevou.

  1. Celá vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme do mouky zamíchaný prášek do pečiva, olej, mléko a nastrouhanou mrkev s jablky.
    Ingredience
    • 3 jablka
    • 50 g cukru krystal
    • 1 prášek do pečiva
    • 300 ml mléka
    • 200 g polohrubé mouky
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce
    • 50 ml oleje
    • 2 větší mrkve
    • šťávu z jednoho citronu
    • 60 g cukru moučka
  2. Pečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.
  3. Citrónovou polevu připravíme následovně: vodu s citrónovou šťávou nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
  4. Celý koláč na závěr polevou polijeme.
  5. Vychladíme a podáváme, například při svátečním velikonočním posezení s rodinou.

I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.

Související

  • Ptačí mléko

    Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“

  • Sladké a slané chipsy

    Stále nás doprovází dlouhé zimní večery. S rozmary počasí i omezením společenských aktivit se nabízí to, že se zachumláme do deky a budeme si číst nebo dívat na film.

  • Medové karamelky

    Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.