Myslivkyně z Vysočiny má v kuchyni zeď plnou trofejí. Kance by uvařila se šípkovou i se zelím
Myslivost není jen typicky mužská záliba. S brokovnicí na rameni do lesa vyrážejí i ženy. Ivanka Soukupová ze Smrčné na Vysočině je členkou hned dvou spolků a nejen, že umí zvěř ulovit, ona ji i skvěle vaří.
„Můj dědeček a strejda byli velcí myslivci,“ vzpomíná Ivanka Soukupová. Ji ale k myslivosti přivedli až psi, které chová dodnes. „Aby nemusel někdo chodit se mnou a střílet mi, tak jsem si udělala lovecký a zbrojní průkaz,“ vysvětluje. Dnes je aktivní myslivkyní, která vykonává všechny povinnosti a je členkou mysliveckých spolků ve Smrčné a Větrném Jeníkově.
Ivanka Soukupová je také výborná kuchařka. „Ze srnčího mám nejradši guláš,“ říká. Srnce si ostatně nedávno mohla za odměnu střelit. Čekala na něj měsíc a půl. „Prošli mi tam nádherní daňci, mufloni, viděla jsem lišky. Pak přišel ten správný srnec,“ popisuje s tím, že zvířeti jako správná myslivkyně samozřejmě vzdala poctu.
Při povídání o kuchyni samozřejmě padla i otázka, jestli má radši kance se šípkovou nebo se zelím. „Já bych si dala od každýho trochu,“ směje se. Film Slavnosti sněženek totiž zná každý myslivec. Z divoké kachny v kuchyni využívá jen, prý výborná, prsa, a zajíc je nejlepší na svíčkovou. „Lepší omáčka není jak ze zajíce,“ dodává.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka