Mýty o hubnutí ho značně komplikují
19. září 2013
Probrali jsme spousta mýtů ohledně hubnutí, např. tzv. light potraviny, nejíst po 17. hodině, vyřadit tuky z jídelníčku, při hubnutí nesmím nic sladkého a další...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční odpoledne, Hubněte zdravě, doktorka Kateřina Cajthamlová ve studiu a připravena odpovídat na otázky k dnešnímu tématu. Dobrý den.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Patriku, mohu mít první otázku ?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Prosím pěkně, co jsou to negativní kalorie?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, to jsou kalorie, které vám nepřibývají, a naopak který jsou potraviny prý, které vám jako to pomohou vyvážit.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, počkejte, negativní kalorie.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ty budete odečítat, nebudete si je přičítat.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jo, takže za prvé tedy kalorie je jednotka tepla, to znamená já když si představuji negativní kalorii, tak je to nějaký mráz nebo co to je?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubnutí mrazem, šlo by to?
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak existují takové metody, ale jídlo, které by mi vlastně, co ono by to vlastně udělalo? Ono by mi nedodalo energii, ono by mi jí sebralo? Hm, to je tedy docela nebezpečné jídlo. Já, když si představím, ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teoreticky může takové jídlo být.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si dovedu představit drogy, to není jídlo, ale droga, to znamená něco, co mě vyčerpá, čili já vydám větší množství energie. Existuje představa, že například se budu víc potit nebo se strašně zahřeju po tom jídle. Čili vydám nějakou tepelnou energii. Jenomže stejně tato tepelná energie vlastně, protože člověk funguje jako biologický stroj se 40% efektivitou, tak já budu mít 100 % takového nějakého jídla, z toho vydám teda 40 % ve formě nějaké tepelné energie, ale 60 mi furt zbude. Takže negativní kalorie fakticky nic nenese.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže mýtus. Dnes jsme tím už nadnesli to téma hubnutí a budeme bořit některé mýty nebo některým možná dávat za pravdu, kdo ví. Tím dalším, který tu mám, takže dobrý mysl pomůže rychleji zhubnout.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To určitě. Dobrá mysl pomůže jakékoli nemoci a pomůže jakékoli změně. Pokud máme dobrou mysl, tak vlastně přidáváme k tomu, co vlastně děláme, svoji radost, takže zrychlujeme trošičku. Pokud máme špatnou mysl a sebekritiku a pocity viny a obtíže, tak je to trošku obtížnější. Chtěla bych tady říct, že jakákoli změna stereotypu a určité stravování a životní styl, odpočinek, pohyb, to všechno jsou vlastně stereotypní věci, na to se naučíme nějakým způsobem. Tak jakákoli změna stereotypu je trošku obtížnější než ten stereotyp pořád udržovat, protože stereotyp vzniká proto, abychom, vlastně ušetřili energii, ta změna energii stojí. A druhá věc, říká se, že osobní rozvoj a změna začíná až za komfortní zónou, to znamená až za zónou, kde je nám jakoby dobře nebo dobře je řečeno špatně, kde jsme zvyklí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pohodlně.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pohodlně, to je to správné slovo. Čili za tou pohodovou zónou teprv nastává rozvoj a určité nepohodlí, alespoň v tom, že se musíme soustředit, musíme udělat si trošku jiné priority v životě změna životního stylu vlastně stojí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je takové to lidové musíš pro to něco udělat.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Musíš, jináč to nejde.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže tohle je pravda. Nikoliv mýtus. Probereme před písničkou ještě jedno tvrzení, abychom prý zhubli dobře, nesmíme jíst po 17 hodině.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to záleží v kolik chodíme spát. Většinou se říká, že poslední jídlo by mělo nějakým způsobem souviset s naší fyzickou aktivitou, čili například večeře by neměla předcházet cvičení, ale měla by ho následovat, takže večeříme a pak už nechodíme cvičit. Tady si dost neumím představit, jak by tedy někdo, kdo normálně pracuje v běžných pracovních hodinách, jedl naposledy v 17 hodin. Pak, pokud si jde zacvičit, což lidé většinou chodí po práci, no tak z čeho se mu nastaví svaly, z čeho se mu doplní vlastně svalový škrob, z čeho regeneruje ten organismus? Takže tady to neplatí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V dnešní době, kdy žijeme do noci, dlouho do noci, tak asi by to moc nefungovalo.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Abychom tedy řekli to, co na tomto šprochu je pravdy trochu, tak po 17 hodině si musíme dát velký pozor na mlsání. Čili není to o jídle, ale je to o mlsání. Takže po 17 hodině nízkotučně a nemlsat, protože většina lidí právě celý den nejí a večer už pološílení hlady tedy se vrhnou na mlsání, tak proto to vypadá, že když nemlsají, tak hubnou, ale je to tím mlsáním, ne tou hodinou .
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubnutí a mýty, to je téma dnešního seriálu Hubněte zdravě. Předkládám některá tvrzení, kterých se třeba mnozí i drží a doktorka Kateřina Cajthamlová je bu´D potvrzuje nebo vyvrací. Co to, že bez příloh se hubne lépe?
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na kila jistě. Tahle ta teorie vznikla vlastně od sportovců, kteří měli dosáhnout nějakou startovní hmotnost, ať už se jedná o kulturisty nebo o žokeje nebo o skokany z můstky.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Cyklisty.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Cyklisty, veslaře. U nich v různých váhových kategoriích, záleží na tom, aby tento člověk zhubnul, tak ho to stojí vodu a stojí ho to svalový škrob a trošku zásobní tukové tkáně. On nemůže zhubnout mnoho, protože to by zase narušil svoji výkonnost. Takže tady, pokud krátkodobě omezí sacharidy, ale bavíme se o lidech, kteří aktivně sportují, a toho tuku ve stavě už primárně mají málo, čili oni kromě těch tuků, které omezují běžně, omezí ještě na krátkou dobu sacharidy a tím se jim podaří odvodnit. Ten mechanismus odvodnění je několikerý, jednak vlastně sníží množství potravy, to znamená, že nepotřebují tolik pít a většinou i tolik nepijí. A ten druhý mechanismus je, že se jim z bílkovin v potravě dělají ty nedostatkové sacharidy. Takže on odvodní a vyprázdní se. Tímto způsobem bez narušení vlastní výkonnosti zhubne na váze. Ale s odtučněním to nemá nic společného.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dlouhodobě na tom nelze stavět.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ti sportovci běžně poté, co teda odzávodí, tak zase přílohy normálně zařadí, ano.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zavedou. Pravidelné snídaně prý pomohou zhubnout? To asi jo.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Toto je pravda, lidé většinou, kteří nesnídají, tak si velmi stěžují, já začnu snídat a pak mám celý den hlad. No, právě to tělo tímto způsobem dává najevo, že je moc rádo, že konečně přišla potrava v tu dobu, kdy ji potřebuje, takže si začne říkat o svačinu o oběd a většinou už po večeři nemáme ty nájezdy a tolik hladu. Takže určitě snídaní začíná zdravý den a snídaně je velmi důležité jídlo dne.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Stejně je zvláštní, že to tělo si to nemůže vybrat, kdy chceme my.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, je to velmi zvláštní.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Protože takto to jíme přes den, je to v pořádku. A kdybychom nejedli přes den, tak zase si to dáme večer a můžeme jíst na několikrát.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, samozřejmě přes zimu, kdy lidé ještě žili v takových těch podmínkách, kdy si nesvítili, bylo třeba problém si zatopit, tak prospali celý den a stačilo jim jíst jednou maximálně dvakrát denně, jenomže v té době vlastně neřešili příliš postavu, protože tvrdě fyzicky pracovali a vzdorovali nepřízni počasí. To už se nás vůbec netýká.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ještě jedna věc před písničkou. Co lze, tak vyměňte za light potraviny, takto zhubnete.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tam záleží na tom, co to je light potravina. Problém s light potravinami některými je, že to je normální potravina, která je jenom rozředěná něčím. No, samozřejmě pokud v té potravině se sníží množství živin, tak nás tělo bude nutit, abychom této light potraviny snědli víc než té původní jako nelight, protože ta živinová bohatost nás zasytí, zatímco ta light chudost nás nezasytí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je ta chyba, že my se orientujeme na objem, nikoli na tu výživovou hodnotu té potraviny.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Musíme vždycky sledovat obojí. Samozřejmě některé vylehčené potraviny, které v sobě obsahují méně tučné suroviny, jsou v pořádku, ale já už jsem viděla i light slaninu, která byla vlastně normální slanina namočená do vody. Tak prosím pěkně, tato light slanina za prvé není dobrá, teda pro člověka, který má rád slaninu, si neumím představit, že by si na ní pochutnal a za druhé, se jí většinou sní dvojnásobek.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vyvracíme nebo potvrzujeme to, čeho se drží ti, co chtějí zhubnout. Ale ne pod dohledem lékaře, prostě snažíme se bořit i některé mýty v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Jak se postavíte, paní doktorko, k tvrzení, vyřaďte úplně tuky z jídelníčku.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak toto je velmi nepříjemná věc a lidé, kteří to udělají, tak velmi rychle zjistí, že tuk je důležitou součástí potravy. Jednak teda tělo si může do určité míry některé tuky udělat z dostupných ostatních živin, to znamená, že tím, že vyřadíme všechny tuky nemáme vyhráno, ale spousta našich tkání a systémů tuk nezbytně potřebuje. Tuk potřebuje nervový systém, tuk potřebujeme na regeneraci kůži, víte o všech těch různých krémech, které mají tukovou složku a takzvaně hydratují pleť, znamená to, že vlastně se jakoby tím tukem uzamkne voda v pleti, to znamená člověk, který by vyloučil všechny tuky, tak velmi rychle začne mít suchou kůži, bude mít třeba různé ekzémy, budou mu padat vlasy a další, na co jsou tuky velmi důležité, je na tvorbu různých hormonů, čili hormonální činnost může být významně narušena tím, že omezíme úplně tuky. Samozřejmě je důležité vybrat si, které tuky potřebujeme. Vždycky hovoříme o tom, že živočišných tuků máme zbytečně mnoho. Tady bych chtěla znovu říct, že živočišný tuk je sádlo, máslo, lůj a skryté živočišné tuky jsou sýrech, jsou v masných výrobcích, v mase samotném, v mléce. Čili těchto tuků máme nadbytek, ty omezit můžeme. Jejich dodávka do určité míry je na nějakou krátkou dobu ne nezbytná, čili můžeme je opravdu vyřadit. Ale rybí tuky nutně potřebujeme ke zdravému vývoji. Potřebujeme rostlinné tuky a potřebujeme vlastně pravidelnou dodávku alespoň 30 nebo 25 až 30 % energie ve formě tuku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co vyřadit všechno sladké?
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady zase, všechno sladké, tak co je to sladké? Pokud sladké znamená doslazované jednoduchými cukry, čili já nevím přidáváme sacharózu, přidáváme různé jiné typy monosacharidů, tak a disacharidů, protože sacharóza je disacharid, tak tam samozřejmě není s čím polemizovat. Sladíme příliš mnoho, ale vyřadit například ovoce je velká chyba. Ovoce je rovněž sladké. Rozhodně můžeme s klidným svědomím vyřadit všechny sladké tučné potraviny. Takovým nejtypičtějším představitelem je čokoláda, kdy lidé vlastně říkají: "no ale já jím tu kvalitní", což je tedy jinými slovy 70, 80% čokoláda, čili čokoláda s vysokým podílem kakaa, jenomže to je právě bohužel ta tučná složka, nikoli sladká. Takže opravdu tučné sladké věci můžeme vyřadit s úplným klidem.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Těch tvrzení je opravdu hodně. To poslední, které pro dnešek zvolím, tlouštíci jsou dobrosrdeční lidé, často se objevuje jako obrana toho, no, tak jsem tlustý, ale jsem dobrosrdečný.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velmi často člověk, který má nadváhu, se snaží být vlastně trošičku jakoby nad věcí, učí se mít trošičku jinou povahu než by třeba měl, kdyby byl štíhlejší. Snaží se zavděčit svému okolí a snaží se mít trošku zase jiné přednosti, aby na něj lidé neútočili. Čili bývá milý, často mívá smysl pro humor, často si třeba dělá legraci sám ze sebe, ale řekla bych, že to s tloušťkou nesouvisí. To, co s tloušťkou souviset může, je určitá změna sebereflexe, kdy ten člověk úplně ztratí takový ten zdravý náhled sám na sebe, je tak utlumen jeho mozek, že prostě se nesoustředí sám na sebe, nevšímá si rozdílu ve svém životě a je mu to třeba jedno. To znamená toto ovšem není úplně dobrosrdečnost, to je spíš letargie nebo je to taková až teda zanedbávající nepozornost vůči samým sobě a často ti lidé vlastně vůči sobě jsou nepozorní a o to víc tu pozornost věnují svému okolí. A stejně jako třeba kuřáci nebo lidé, kteří pijí, tak velmi často se snaží jakoby stáhnout ostatní na své pozice, čili nabízejí ochutnej, dej si dortíček, že jo, prostě aby v tom nebyli sami. Toto může vypadat jako dobrosrdečnost, ale ne vždy tomu tak je. Existují lidé, kteří jsou obézní a jsou zatrpklí, stejně jako mohou být hubení lidé veselí a spokojení.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další mýty s námi můžete probrat i na facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave. Tady ve vysílání už jsme čas vyčerpali a je na čase další písnička. Moc děkuju za návštěvu a zase příště na shledanou.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
I já děkuji za zajímavé mýty, na shledanou.
Spustit audio
--------------------
Čtvrteční odpoledne, Hubněte zdravě, doktorka Kateřina Cajthamlová ve studiu a připravena odpovídat na otázky k dnešnímu tématu. Dobrý den.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Patriku, mohu mít první otázku ?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Prosím pěkně, co jsou to negativní kalorie?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, to jsou kalorie, které vám nepřibývají, a naopak který jsou potraviny prý, které vám jako to pomohou vyvážit.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, počkejte, negativní kalorie.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ty budete odečítat, nebudete si je přičítat.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jo, takže za prvé tedy kalorie je jednotka tepla, to znamená já když si představuji negativní kalorii, tak je to nějaký mráz nebo co to je?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubnutí mrazem, šlo by to?
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak existují takové metody, ale jídlo, které by mi vlastně, co ono by to vlastně udělalo? Ono by mi nedodalo energii, ono by mi jí sebralo? Hm, to je tedy docela nebezpečné jídlo. Já, když si představím, ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teoreticky může takové jídlo být.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si dovedu představit drogy, to není jídlo, ale droga, to znamená něco, co mě vyčerpá, čili já vydám větší množství energie. Existuje představa, že například se budu víc potit nebo se strašně zahřeju po tom jídle. Čili vydám nějakou tepelnou energii. Jenomže stejně tato tepelná energie vlastně, protože člověk funguje jako biologický stroj se 40% efektivitou, tak já budu mít 100 % takového nějakého jídla, z toho vydám teda 40 % ve formě nějaké tepelné energie, ale 60 mi furt zbude. Takže negativní kalorie fakticky nic nenese.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže mýtus. Dnes jsme tím už nadnesli to téma hubnutí a budeme bořit některé mýty nebo některým možná dávat za pravdu, kdo ví. Tím dalším, který tu mám, takže dobrý mysl pomůže rychleji zhubnout.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To určitě. Dobrá mysl pomůže jakékoli nemoci a pomůže jakékoli změně. Pokud máme dobrou mysl, tak vlastně přidáváme k tomu, co vlastně děláme, svoji radost, takže zrychlujeme trošičku. Pokud máme špatnou mysl a sebekritiku a pocity viny a obtíže, tak je to trošku obtížnější. Chtěla bych tady říct, že jakákoli změna stereotypu a určité stravování a životní styl, odpočinek, pohyb, to všechno jsou vlastně stereotypní věci, na to se naučíme nějakým způsobem. Tak jakákoli změna stereotypu je trošku obtížnější než ten stereotyp pořád udržovat, protože stereotyp vzniká proto, abychom, vlastně ušetřili energii, ta změna energii stojí. A druhá věc, říká se, že osobní rozvoj a změna začíná až za komfortní zónou, to znamená až za zónou, kde je nám jakoby dobře nebo dobře je řečeno špatně, kde jsme zvyklí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pohodlně.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pohodlně, to je to správné slovo. Čili za tou pohodovou zónou teprv nastává rozvoj a určité nepohodlí, alespoň v tom, že se musíme soustředit, musíme udělat si trošku jiné priority v životě změna životního stylu vlastně stojí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je takové to lidové musíš pro to něco udělat.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Musíš, jináč to nejde.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže tohle je pravda. Nikoliv mýtus. Probereme před písničkou ještě jedno tvrzení, abychom prý zhubli dobře, nesmíme jíst po 17 hodině.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to záleží v kolik chodíme spát. Většinou se říká, že poslední jídlo by mělo nějakým způsobem souviset s naší fyzickou aktivitou, čili například večeře by neměla předcházet cvičení, ale měla by ho následovat, takže večeříme a pak už nechodíme cvičit. Tady si dost neumím představit, jak by tedy někdo, kdo normálně pracuje v běžných pracovních hodinách, jedl naposledy v 17 hodin. Pak, pokud si jde zacvičit, což lidé většinou chodí po práci, no tak z čeho se mu nastaví svaly, z čeho se mu doplní vlastně svalový škrob, z čeho regeneruje ten organismus? Takže tady to neplatí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V dnešní době, kdy žijeme do noci, dlouho do noci, tak asi by to moc nefungovalo.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Abychom tedy řekli to, co na tomto šprochu je pravdy trochu, tak po 17 hodině si musíme dát velký pozor na mlsání. Čili není to o jídle, ale je to o mlsání. Takže po 17 hodině nízkotučně a nemlsat, protože většina lidí právě celý den nejí a večer už pološílení hlady tedy se vrhnou na mlsání, tak proto to vypadá, že když nemlsají, tak hubnou, ale je to tím mlsáním, ne tou hodinou .
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubnutí a mýty, to je téma dnešního seriálu Hubněte zdravě. Předkládám některá tvrzení, kterých se třeba mnozí i drží a doktorka Kateřina Cajthamlová je bu´D potvrzuje nebo vyvrací. Co to, že bez příloh se hubne lépe?
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na kila jistě. Tahle ta teorie vznikla vlastně od sportovců, kteří měli dosáhnout nějakou startovní hmotnost, ať už se jedná o kulturisty nebo o žokeje nebo o skokany z můstky.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Cyklisty.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Cyklisty, veslaře. U nich v různých váhových kategoriích, záleží na tom, aby tento člověk zhubnul, tak ho to stojí vodu a stojí ho to svalový škrob a trošku zásobní tukové tkáně. On nemůže zhubnout mnoho, protože to by zase narušil svoji výkonnost. Takže tady, pokud krátkodobě omezí sacharidy, ale bavíme se o lidech, kteří aktivně sportují, a toho tuku ve stavě už primárně mají málo, čili oni kromě těch tuků, které omezují běžně, omezí ještě na krátkou dobu sacharidy a tím se jim podaří odvodnit. Ten mechanismus odvodnění je několikerý, jednak vlastně sníží množství potravy, to znamená, že nepotřebují tolik pít a většinou i tolik nepijí. A ten druhý mechanismus je, že se jim z bílkovin v potravě dělají ty nedostatkové sacharidy. Takže on odvodní a vyprázdní se. Tímto způsobem bez narušení vlastní výkonnosti zhubne na váze. Ale s odtučněním to nemá nic společného.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dlouhodobě na tom nelze stavět.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ti sportovci běžně poté, co teda odzávodí, tak zase přílohy normálně zařadí, ano.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zavedou. Pravidelné snídaně prý pomohou zhubnout? To asi jo.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Toto je pravda, lidé většinou, kteří nesnídají, tak si velmi stěžují, já začnu snídat a pak mám celý den hlad. No, právě to tělo tímto způsobem dává najevo, že je moc rádo, že konečně přišla potrava v tu dobu, kdy ji potřebuje, takže si začne říkat o svačinu o oběd a většinou už po večeři nemáme ty nájezdy a tolik hladu. Takže určitě snídaní začíná zdravý den a snídaně je velmi důležité jídlo dne.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Stejně je zvláštní, že to tělo si to nemůže vybrat, kdy chceme my.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, je to velmi zvláštní.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Protože takto to jíme přes den, je to v pořádku. A kdybychom nejedli přes den, tak zase si to dáme večer a můžeme jíst na několikrát.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku, samozřejmě přes zimu, kdy lidé ještě žili v takových těch podmínkách, kdy si nesvítili, bylo třeba problém si zatopit, tak prospali celý den a stačilo jim jíst jednou maximálně dvakrát denně, jenomže v té době vlastně neřešili příliš postavu, protože tvrdě fyzicky pracovali a vzdorovali nepřízni počasí. To už se nás vůbec netýká.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ještě jedna věc před písničkou. Co lze, tak vyměňte za light potraviny, takto zhubnete.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tam záleží na tom, co to je light potravina. Problém s light potravinami některými je, že to je normální potravina, která je jenom rozředěná něčím. No, samozřejmě pokud v té potravině se sníží množství živin, tak nás tělo bude nutit, abychom této light potraviny snědli víc než té původní jako nelight, protože ta živinová bohatost nás zasytí, zatímco ta light chudost nás nezasytí.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je ta chyba, že my se orientujeme na objem, nikoli na tu výživovou hodnotu té potraviny.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano. Musíme vždycky sledovat obojí. Samozřejmě některé vylehčené potraviny, které v sobě obsahují méně tučné suroviny, jsou v pořádku, ale já už jsem viděla i light slaninu, která byla vlastně normální slanina namočená do vody. Tak prosím pěkně, tato light slanina za prvé není dobrá, teda pro člověka, který má rád slaninu, si neumím představit, že by si na ní pochutnal a za druhé, se jí většinou sní dvojnásobek.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vyvracíme nebo potvrzujeme to, čeho se drží ti, co chtějí zhubnout. Ale ne pod dohledem lékaře, prostě snažíme se bořit i některé mýty v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Jak se postavíte, paní doktorko, k tvrzení, vyřaďte úplně tuky z jídelníčku.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak toto je velmi nepříjemná věc a lidé, kteří to udělají, tak velmi rychle zjistí, že tuk je důležitou součástí potravy. Jednak teda tělo si může do určité míry některé tuky udělat z dostupných ostatních živin, to znamená, že tím, že vyřadíme všechny tuky nemáme vyhráno, ale spousta našich tkání a systémů tuk nezbytně potřebuje. Tuk potřebuje nervový systém, tuk potřebujeme na regeneraci kůži, víte o všech těch různých krémech, které mají tukovou složku a takzvaně hydratují pleť, znamená to, že vlastně se jakoby tím tukem uzamkne voda v pleti, to znamená člověk, který by vyloučil všechny tuky, tak velmi rychle začne mít suchou kůži, bude mít třeba různé ekzémy, budou mu padat vlasy a další, na co jsou tuky velmi důležité, je na tvorbu různých hormonů, čili hormonální činnost může být významně narušena tím, že omezíme úplně tuky. Samozřejmě je důležité vybrat si, které tuky potřebujeme. Vždycky hovoříme o tom, že živočišných tuků máme zbytečně mnoho. Tady bych chtěla znovu říct, že živočišný tuk je sádlo, máslo, lůj a skryté živočišné tuky jsou sýrech, jsou v masných výrobcích, v mase samotném, v mléce. Čili těchto tuků máme nadbytek, ty omezit můžeme. Jejich dodávka do určité míry je na nějakou krátkou dobu ne nezbytná, čili můžeme je opravdu vyřadit. Ale rybí tuky nutně potřebujeme ke zdravému vývoji. Potřebujeme rostlinné tuky a potřebujeme vlastně pravidelnou dodávku alespoň 30 nebo 25 až 30 % energie ve formě tuku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co vyřadit všechno sladké?
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady zase, všechno sladké, tak co je to sladké? Pokud sladké znamená doslazované jednoduchými cukry, čili já nevím přidáváme sacharózu, přidáváme různé jiné typy monosacharidů, tak a disacharidů, protože sacharóza je disacharid, tak tam samozřejmě není s čím polemizovat. Sladíme příliš mnoho, ale vyřadit například ovoce je velká chyba. Ovoce je rovněž sladké. Rozhodně můžeme s klidným svědomím vyřadit všechny sladké tučné potraviny. Takovým nejtypičtějším představitelem je čokoláda, kdy lidé vlastně říkají: "no ale já jím tu kvalitní", což je tedy jinými slovy 70, 80% čokoláda, čili čokoláda s vysokým podílem kakaa, jenomže to je právě bohužel ta tučná složka, nikoli sladká. Takže opravdu tučné sladké věci můžeme vyřadit s úplným klidem.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Těch tvrzení je opravdu hodně. To poslední, které pro dnešek zvolím, tlouštíci jsou dobrosrdeční lidé, často se objevuje jako obrana toho, no, tak jsem tlustý, ale jsem dobrosrdečný.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velmi často člověk, který má nadváhu, se snaží být vlastně trošičku jakoby nad věcí, učí se mít trošičku jinou povahu než by třeba měl, kdyby byl štíhlejší. Snaží se zavděčit svému okolí a snaží se mít trošku zase jiné přednosti, aby na něj lidé neútočili. Čili bývá milý, často mívá smysl pro humor, často si třeba dělá legraci sám ze sebe, ale řekla bych, že to s tloušťkou nesouvisí. To, co s tloušťkou souviset může, je určitá změna sebereflexe, kdy ten člověk úplně ztratí takový ten zdravý náhled sám na sebe, je tak utlumen jeho mozek, že prostě se nesoustředí sám na sebe, nevšímá si rozdílu ve svém životě a je mu to třeba jedno. To znamená toto ovšem není úplně dobrosrdečnost, to je spíš letargie nebo je to taková až teda zanedbávající nepozornost vůči samým sobě a často ti lidé vlastně vůči sobě jsou nepozorní a o to víc tu pozornost věnují svému okolí. A stejně jako třeba kuřáci nebo lidé, kteří pijí, tak velmi často se snaží jakoby stáhnout ostatní na své pozice, čili nabízejí ochutnej, dej si dortíček, že jo, prostě aby v tom nebyli sami. Toto může vypadat jako dobrosrdečnost, ale ne vždy tomu tak je. Existují lidé, kteří jsou obézní a jsou zatrpklí, stejně jako mohou být hubení lidé veselí a spokojení.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další mýty s námi můžete probrat i na facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave. Tady ve vysílání už jsme čas vyčerpali a je na čase další písnička. Moc děkuju za návštěvu a zase příště na shledanou.
MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
I já děkuji za zajímavé mýty, na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.