Na potoce u Havlíčkovy Borové stojí pohyblivé pohádkové divadlo. Pohání ho vodní kolo

1. červen 2024

Na Vysočině, v rodišti Karla Havlíčka Borovského, žije šikovný amatérský řezbář Miroslav Stránský. Vyřezává dřevěné sochy, které pak umisťuje v lesích a na loukách kolem cest, a mnohé jsou vidět i v zahrádkách obyvatel Havlíčkovy Borové. Nejnavštěvovanější je ale určitě jeho Pohádkový potůček.

Na obou stranách cesty z Havlíčkovy Borové do Peršíkova, v místě, kde ji protíná Borovský potok, stojí malé dřevěné chaloupky, ve kterých se všechno pohybuje. Autorem Pohádkového potůčku je Miroslav Stránský. „Bylo to smutné, chodili tady lidi na procházku, potůček byl zarostlý kopřivama. Tak jsem si říkal, že to chce zpestřit,“ říká řezbář. Jedna chaloupka je plná čertů, druhá pohádkových postav.

Dřevěné divadlo v obou chaloupkách pohání voda. Miroslav Stránský vypracoval systém náhonů, stavidel a vodních kol, a výsledkem je například čert kývající hlavou, nebo Krakonoš vystupující z nitra Sněžky. „To je z věcí, co jsem našel na šroťáku,“ směje se. Jedním dechem ale dodává, že všechny figurky jsou vyřezané ze dřeva. Pro příchozí je na místě připravený i malý kvíz. Na pohádkové straně jsou totiž postavičky z velmi známých pohádek.

Krakonoš a princ Bajaja

K Pohádkovému potůčku si lidé rychle našli cestu. Chodí tam na procházku maminky s kočárky, ale i mateřské školky. Často k němu zajdou i celé zájezdy lidí, kteří si předtím prohlédli muzeum Karla Havlíčka Borovského. „Kolikrát se s nimi dám do řeči. Posedávají tady, dívají se, jsou v klidu,“ dodává Miroslav Stránský.

Spustit audio