Bábovka plná čokolády
Páteční sladký recept bude mít v názvu čokoládu – ta má původ v aztéckém výrazu, jehož doslovný význam je: hořké pití.
Poctivá čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu. A právě hořká čokoláda bude hrát důležitou roli v následujícím dezertu.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 100 g hořké čokolády
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 120 g másla
- 4 lžíce kakaa
- 125 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- Vejce našleháme do pěny s cukrem.
- Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.
- Vyšleháme vláčné těsto.
- Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku.
- Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C.
- Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.
- Dobrůtku necháme vychladnout, vyklopíme, pocukrujeme a můžeme podávat.
Tip: Bábovka výborně chutná s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.