Pochoutky s Kateřinou Lojdovou

V naší rozhlasové kuchyni jsme se sešli s bývalou televizní hlasatelkou, herečkou a milou dámou – Kateřinou Lojdovou. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ní vařili dušené telecí na mrkvi a žampionech, zalévané bílým vínem...

Během vaření si Kateřina, Naďa a Patrik povídali o francouzské kuchyni, ke které má Kateřina díky rodinným vazbám blízko. Řeč se vedla o nepovedených receptech, ale i o velikonočních tradicích, barvení vajec, hledání dárků i o nákupech.

Blanquette de veau
Ingredience: 1,5 kg telecí plece (můžeme k tomu přidat i kousek hrudí, případně malou morkovou kost pro chuť), 1 kg cibule, 1/2 kg mrkve na kolečka, asi 10 velkých žampionů, sůl, pepř mletý i celý, nové koření celé, bobkový list, jalovec, masox, ústřicová omáčka, bílé víno, citron, cukr, hladká mouka, olivový olej, creme freiche (můžeme nahradit 1 : 1 sladkou smetanou plus hustou zakysanou smetanou nebo tučným jogurtem - například Choceňským - obojí velké balení), oříšek másla a rýže nebo těstoviny.

Kateřina Lojdová v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.