Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Z karamelové hmoty dokážou cukrářští mistři doslova divy – různorodé tvary na ozdoby nebo jemné karamelové vlásky.
Na karamelový krém budete potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 250 ml smetany 33%
- lžičku soli
Postup:
- Nejprve si z kredence vytáhneme dva hrnce – větší a menší.
- Do většího hrnce dáme máslo, cukr a lžičku soli nebo 2 lžíce balzamikového octa (pozor, ocet se přidává až po smetaně).
- Rozpustíme a necháme vařit za občasného míchání.
- Jakmile karamel získá světlou barvu, začneme postupně přidávat smetanu.
- Připravíme ji v menším hrnci, kde ji zahřejeme a postupně pak doléváme do karamelu, společně je nutné přivést tuto směs k varu.
- Pokud vzniklou hmotu vyšleháme, vznikne hladký a nadýchaný karamelový krém a máme vyhráno.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.