Šípkový sirup
Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.
Tuhle útulnou kavárnu Dvorek buduje už čtvrtým rokem Veronika Morávková. Místní rodačka a vystudovaná ekonomka měla odvahu a chuť z bývalého rumiště plného hlíny a nepořádku vyčarovat oázu nejen pro kavárenské nadšence. A ta nás dnes naučí poctivý šípkový sirup.
Na množství 1,5 l sirupu si připravte:
- 1 kg čerstvých šípků
- 1 kg cukru krystalu
- 2 citrony
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 2 l vody
Postup:
- Šípky očistěte, zpracujte na hrubou hmotu a zalijte litrem vroucí vody.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
- Poté odstavte z plotny a nechte 12 hodin luhovat.
- Následně šípkovou směs zalijte půllitrem vroucí vody.
- Poté se musí zamíchat, přecedit přes jemné plátno a zchladit na pokojovou teplotu.
- Mezitím, co přecezená směs chladne, si svaříme půl litru vody s cukrem a také necháme zchladnout.
- Do šípkové směsi přidáme šťávu ze dvou citronů a kyselinu citronovou, následně smícháme šípky s cukrovým rozvarem.
- Sterilizujte 20 minut na 70 °C.
Sirup můžete použít nejen do vody nebo čaje, ale je výborný i jako ozdoba na dezerty. Další inspiraci na gastro-výlety po krásné jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.