Slovenská kapustnica
Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!
Co budete potřebovat?
- 300 g uzeného masa
- 200 g paprikové pikantní klobásy
- 10 g sušených hřibů
- sůl
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 300 g kysaného zelí
- 150 g dobře prorostlé slaniny
- 1 cibuli
- 1 lžíci hladké mouky
- majoránku
Postup:
- Maso a houby vložíme do mírně osolené vody a uvaříme.
- Krátce před dovařením přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu.
- Všechno spolu dovaříme do měkka.
- Kyselé zelí pokrájíme nadrobno a uvaříme v hrnci v menším množství vody.
- Když je zelí měkké, scedíme na něj masový vývar a zahustíme zásmažkou, kterou si připravíme ze slaniny, cibule, orestované klobásky nakrájené na kolečka a hladké mouky.
- Chvíli spolu povaříme, potom přimícháme z vývaru uzené maso, houby a zeleninu.
- Hotovou kapustnicu podle potřeby dochutíme solí a majoránkou.
Tip: V některých slovenských domácnostech se do polévky přidávají i nakrájené sušené švestky, máte-li je rádi, můžete vyzkoušet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.