Belgická bramborová polévka
Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.
Belgické království, které je rozlohou dvakrát menší, než Česká republika, je turisticky oblíbené a milovníci gastronomie vyhledávají především kvalitní čokoládové pralinky. My ovšem zůstaneme u slaného jídla a připravíme si belgickou bramborovou polévku.
Budete potřebovat:
- 250 g čerstvých hub
- 900 g nakrájených brambor
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 30 g másla
- 4 středně velké cibule nakrájené na tenké plátky
- 4 snítky petrželky
- 1 bobkový list
- 1 snítku tymiánu
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Postup:
- V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibulku a houby, zvolna smažíme.
- Přidáme bylinky a vývar, uvedeme do varu a v té chvíli přidáme brambory.
- Snížíme teplotu a zakryté vaříme 20 minut, až jsou brambory měkké.
- Necháme zchladnout a vyjmeme bobkový list a tymián.
- Směs rozmixujeme dohladka a na závěr vmícháme smetanu.
- Polévku můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo opraženými kostičkami chleba.
Související
-
Horácká houbová polévka
Páteční recept bude v Apetýtu opět polévkový. Lesy po deštích voní po houbách a lákají na procházky s košíky.
-
Brokolicový krém
Výživově bohatá, chuťově zajímavá a na přípravu velmi rychlá – tak bychom mohli uvést recept na brokolicový krém.
-
Fazolová polévka s vlašskými ořechy
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka