Taštičky s houbami
Česko je houbařskou velmocí. Na jednu domácnost připadá podle zprávy ministerstva zemědělství v průměru 6 kilogramů nasbíraných hub ročně.
Nejvášnivější houbaře sdružuje Česká mykologická společnost, která ještě jako československá vznikla před 100 lety, na den 15. června 1921. A my si toto kulaté výročí připomínáme i dnešním receptem. V Apetýtu si upečeme lahodné taštičky s houbami.
Budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci másla
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky
- 250 ml mléka
- 140 g žampionů
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 140 g šunku na kostičky
- 85 g tvrdého sýru (nahrubo nastrouhaného)
- 1 polévkovou lžíci nasekané hladkolisté petrželka
- pažitku
- 500 g listového těsto
- 1 vejce (prošlehané)
- sůl
Postup:
- Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- V rendlíku nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku.
- Pak do rendlíku přilévejte a zašlehávejte mléko, osolte, vařte 10 minut do zhoustnutí, odstavte a nechte zchladnout.
- Žampiony nakrájejte na kousky a orestujte v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, vyjměte a odložte stranou do misky.
- Přidejte k nim šunku, sýr, zchladlý bešamel a bylinky a promíchejte.
- Listové těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 8–10 cm.
- Rozdělte na ně náplň, okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte a stiskněte.
- Kapsičky rozložte na plech, potřete zbývajícím vejcem, posypte solí a pečte asi 20 minut dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.