Hranolky ze sladkých brambor
V pátečním Apetýtu pro vás máme tip na další bezmasou dobrotu. Tentokrát budeme k její přípravě potřebovat batáty, tedy sladké brambory.
Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a s bramborami vlastně ani moc nesouvisí. Připomínají spíše dýni a jsou sladké, protože v sobě mají hodně cukrů. Zároveň jsou bohatým zdrojem minerálních látek a hlavně vitamínu A. Vy si z nich můžete připravit chutné hranolky. Jak na to?
Potřebujete:
- 4 batáty
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky uzené papriky
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Batáty oloupeme a opláchneme. Poté je nakrájíme na dlouhé hranolky.
- V míse je pak důkladně promícháme s olejem, solí a paprikou.
- Hranolky následně pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
- Po asi deseti minutách je všechny otočíme a pečeme ještě dalších asi deset minut, aby se propekly z obou stran.
- Podáváme je jako přílohu nebo samotné se salátem či dipem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.