Tvarohový nákyp s višňovým kompotem. Hodí se i jiné ovoce
Dobře upotřebíme třeba chlebíčkovou veku či rohlíky, co nám zbyly po svátcích. Pokrm je ve své podstatě jednoduchý, dietnější, celkem rychlý a tak trochu jiný.
- 720 ml vybraného kompotu (větší sklenice)
- 3 vejce
- 400 g měkkého tvarohu
- 4 polévkové lžíce pískového cukru
- 120 g chlebíčkové veky nebo 3 housky nebo rohlíky
- 100 ml mléka
- špetka soli
Nejprve nakrájíme pečivo na drobné kostičky a přelijeme je mlékem. Promícháme a necháme chvilku stát, aby se mléko vsáklo. Kompotové ovoce necháme na sítu okapat. Troubu zapneme na 200°C a necháme ji rozehřát. U horkovzdušné stačí 160°C. Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem, přidáme nasáklé rohlíky, okapané ovoce a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterých jsme před šleháním dali špetku soli. Touto směsí naplníme máslem vymazaný a strouhankou nebo hrubou moukou vysypaný pekáč nebo zapékací mísu. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut.
Upečený a mírně prochladlý nákyp nakrájíme na porce. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Tenhle výborný pokrm je málo kalorický, přitom výživný, jednoduchý, rychlý. Chutná teplý i studený, podávat ho můžeme jako samostatný pokrm, doplněný vhodnou sytější polévkou, např. bramborovou, gulášovou, hrachovou,…. Nebo poslouží jako lehký moučník.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.