Sladké bochánky se skořicí plněné krémem. Fantastický dezert

Tento výborný moučník je jakousi obdobou tzv. pražského koláče. Toto těsto je však rychlejší, nemusí dlouho kynout a co se týká jeho měkkosti, v tom si s původním nezadá.

Ingredience
  • Na těsto: 1 hrnek bílého jogurtu
  • ½ hrnku oleje
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce cukru
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 žloutek
  • Na krém: 300 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 250 g mascrpone
  • 200 ml šlehačky
  • 4 – 5 lžic moučkového cukru
  • event. rum
  • Na drobenku: 90 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 - 2 lžičky mleté skořice
  • 1 bílek na pomazání

Jogurt smícháme s olejem a žloutkem, přidáme sůl a cukr.

Postupně přidáváme do mouky, promíchané s droždím. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě cca 40 minut odpočívat. 

Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na cca 20 stejných dílků. Každý zakulatíme do tvaru bochánku nebo oválku, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut odpočinout. Potom každý kousek potřeme bílkem a posypeme drobenkou. Tu si připravíme tak, že mouku, cukr, skořici a změklé máslo důkladně promneme, až vznikne sypká drobenka, žmolenka či posypka, jak se jí také říká.

Sladké bochánky se skořicí plněné krémem

Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C do zlatavého zabarvení. Vyhladké pečivo příčně rozkrojíme a naplníme krémem. Před podáváním necháme dobře vychladit.

Příprava krému: Do mléka rozkvedláme pudingový prášek s částí cukru a do husta uvaříme. Pod fólií nebo poklicí necháme důkladně vystydnout. Mascarpone našleháme se zbylým cukrem, postupně přidáváme studený puding a důkladně našleháme. Podle chuti můžeme přidat rum. Nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.