Ochrana a rozmnožování ohrožených druhů je hlavním posláním zoologické zahrady v Táboře

12. květen 2024

Největší zoologickou zahradu v rámci jižních Čech byste našli v Táboře, v tamní místní části Větrovy. Ta se nachází na kopci, který je o dost výš, než historické centrum města. A jak název napovídá, často tam fouká. To ale návštěvníky nemůže odradit. V zahradě na ně čeká na tři sta zvířat nejrůznějších druhů. Včetně klokaních albínů nebo vzácných fos madagaskarských.

Hlavním posláním táborské zoologické zahrady je ochrana a rozmnožování ohrožených druhů. „Ten odchov se nám velmi daří, každý rok máme mládě,“ říká ošetřovatel Martin Ondruch. Stojíme u výběhu, ve kterém se pasou zubři evropští, kteří z naší přírody vymizeli už před staletími.

V současnosti na celém kontinentu probíhají snahy vrátit majestátního tura zpět do volné přírody a do introdukčních programů se zapojila i zoo v Táboře. „Odváželi jsme například do Francie samce zubra. A teď jsme se byli podívat v jenom národním parku v Srbsku, kam poputují další dva,“ popisuje zoolog.

V táborské zahradě ale samozřejmě nemají jen zubry. Na ploše deseti hektarů najdete několik stovek zvířat, od plazů, přes ptáky až po velké savce. „Teď stavíme záchranné centrum pro chladnomilné šelmy. Spousta lidí si totiž tahle zvířata pořizuje nelegálně, jako domácí mazlíčky. A když jim je stát zabaví, není je často kam umístit. Zahrady mají plnou kapacitu a podobných center je málo,“ popisuje Martin Ondruch, proč se pustili do náročné stavební akce.

Medvěd baribal

Zoologická zahrada v Táboře je otevřená celoročně, byť od pozdního podzimu do brzkého jara většinou jen o víkendech, prázdninách a státních svátcích. Hned u vchodu do zoo je vybudováno rozsáhlé parkoviště. Do táborské čtvrti Větrovy zajíždí také autobusy městské hromadné dopravy.

autor: Filip Černý
Spustit audio