Ohrožené želvy i malé sovice sněžní. Sezóna plná mláďat v Zooparku Zájezd nebere konce

18. červenec 2024 08:00

Koncem května se v Zooparku Zájezd vylíhla 4 mláďata kriticky ohrožené želvy barmské. Teď se chovatelé radují ze dvou mláďat sovice sněžní. A od čtvrtka 18. do soboty 20. července se nejen ně mohou přijít podívat všechni adoptivní rodiče zvířat Zooparku zdarma. Zajímavý a zábavný program bude samozřejmě připraven pro všechny návštěvníky.

Možná si někteří návštěvníci Zooparku Zájezd v poslední době všimli nevšedního uspořádání ve voliéře, kterou pár sovic sněžních obývá. Většinou velmi dominantní samice se ztratila z dohledu a samec začal být nebývale ostražitý. To vše má svůj pádný důvod – sovice totiž začaly koncem května hnízdit a před několika dny se z vajec vylíhla dvě ochmýřená mláďata.

Chovatelé celý proces bedlivě sledovali, ale neopovažovali se sovu na hnízdě rušit. „Na slavnostním otevření nové voliéry pro sovice se zástupci magistrátu Města Kladna, které vybudování expozice finančně podpořilo, jsme sovám popřáli brzké přírůstky. Netušili jsme však, že přijdou hned v dalším roce,“ směje se kurátor Jiří Marek.

Sovice sněžní - mláďata

Ze čtyř vajec se zde vylíhla dvě mláďata, druhá polovina nebyla oplozená. „To není vůbec špatný výsledek, vzhledem k tomu, že naše tříletá samice hnízdí poprvé. Vybrala si pro hnízdo skvělé místo v nejvyšší části voliéry, kde je hodně vegetace. Návštěvníci tam mohou nahlédnout otvorem v dřevěné stěně. Výhoda je, že tak nedochází k vyrušování při hnízdění. Přesně s tímto záměrem jsme stěnu s průzory budovali,“ dodává Marek.

A jaké budou nejbližší dny malých soviček, které návštěvníci znají jako Hedviku z filmů o Harry Potterovi? „Za pár dní malé sovy odchytíme a okroužkujeme, abychom je mohli později spolehlivě rozpoznat. Nějakou dobu budou mít prachové peří, ale jakmile jim narostou pírka, odebereme vzorky pro určení pohlaví pomocí analýzy DNA,“ uzavírá kurátor.

Mláďata kriticky ohrožené želvy

Senzační zprávy přinesli chovatelé také 28. května. kdy se zde vylíhla 4 mláďata kriticky ohrožené želvy barmské. Ta byla od 80. let považovaná za vyhynulou v přírodě. Stalo se tak především kvůli extrémní poptávce po mase a částech těla dospělých želv pro tradiční čínskou medicínu. Nicméně díky odchovům v chovatelských zařízeních a následné reintrodukci se daří tento druh do přírody navracet.

„Každé úspěšně odchované mládě v zoologických zahradách nebo soukromých chovech je tedy pro posílení záložní populace v chovu nesmírně důležité. Jejich podmínky v přírodě jsou ale poměrně specifické, proto se jim během inkubace vajec musíme přizpůsobit,“ říká Jiří Marek ml., kurátor.

Chovatelka Lucie Horáková dodává: „Mláďata máme umístěná v odchovné nádrži v zázemí. Od začátku přijímají potravu bez problémů. Nejradši si dají květy pampelišek, které jim každý den trháme čerstvé,“. Líhnutí dalších mláďat želvy barmské očekávají chovatelé v příštích měsících.

Želva barmská - mláďata - líhnutí

Zoopark Zájezd je otevřen každý den - v letní sezoně od 9:00 do 18:00. Návštěvníci zde najdou největší veřejně dostupnou kolekci chameleonů na světě, kriticky ohrožené druhy žab, vzácné latinskoamerické pěvce, 5 druhů lemurů a mnoho dalšího. Perfektní zázemí rodinám s dětmi nabízí velké dětské hřiště a množství interaktivních vzdělávacích prvků.

autor: jmy | zdroj: Zoopark Zájezd o. p. s.
Spustit audio