Pět středočeských obcí zvolilo nová zastupitelstva

27. září 2015

Lidé v pěti středočeských obcích - v Děkově na Rakovnicku, Hvězdonicích na Benešovsku, Nučicích a Vonoklasech u Prahy a Dřínově na Kladensku volili v sobotu nové zastupitele. Například Nučice u Prahy patří k těm místům, kde k urnám šli lidé během jednoho roku už po třetí.

„Jedni chtějí to a druzí to. Tady je to těžký. Prostě to je vesnice, kde si lidé vidí do talíře,“ popsala situaci v Nučičích jedna z obyvatelek. „Tady už bylo zhruba patnáct let prakticky neměnné zastupitelstvo, které mělo své stálé voliče. Jenže v poslední době se změnila struktura obyvatel obce, řekněme, že přišli mladší, kteří vyžadují jiné priority a hodnoty,“ dodal další z obyvatel Lukáš

Ve Hvězdonicích, Nučicích a Dřínově se obecní volby opakovaly už letos na jaře. Zastupitelstva se od té doby ale opět rozpadla, tak bylo nyní potřeba vyhlásit volby znovu.


Volební účast 30 - 67 procent

Největší zájem o volby byl v Nučicích. Účast tam přesáhla 67 procent. Naopak nejméně volby táhly ve Dřínově na Kladensku a Vonoklasech u Prahy, kde k urnám dorazilo 30, respektive 40 procent voličů.

V Hvězdonicích, kde přišlo odevzdat svůj hlas 51 procent voličů, zvítězilo uskupení Šance 2014, jež získalo čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu. Zbývající křesla obsadí Sdružení nezávislých kandidátů Pro obec. Čtyři křesla získal i vítěz voleb v Nučicích, uskupení Pro naši obec, tři mandáty patří sdružení Nučice 2015. V Dřínově a Vonoklasech sestavili po jedné kandidátce, obce povedou Nezávislí a Nezávislí pro rozvoj obce. V Děkově lidé vybírali ze tří kandidátek, nejvíce hlasů dali sdružení Za nezávislou obec, které získalo tři z pěti křesel v zastupitelstvu. Zbývající místa obsadí jeden kandidát KSČM a jeden ze sdružení Za nezávislou obec. Volební účast v Děkově přesáhla 65 procent.

V celé republice se volilo v 16 obcích, kde se dosavadní zastupitelstva od loňských celorepublikových komunálních voleb rozpadla.

autoři: Kateřina Havránková , von
Spustit audio