Plánovaná oprava mostu přes Vltavu rozdělí Davli na dvě části

12. srpen 2016

Tři čtvrtě roku bude trvat plánovaná uzavírka mostu přes Vltavu v Davli. Tamní obyvatelé budou odkázáni na objížďku dlouhou skoro 30 kilometrů.

Na problémy spojené s dopravou se musí připravit město Davle i přilehlé obce. Středočeský kraj bude muset příští rok úplně uzavřít davelský most přes Vltavu, který je v havarijním stavu.

Oprava by měla trvat zhruba 37 týdnů. Ve špatném stavu jsou mostní pilíř, zábradlí nebo chodníky, zdeformovaná je vozovka. Kdy přesně po mostě přestanou auta jezdit, zatím není jasné. Kraj teprve vybírá firmu, která opravu provede. Zřejmě by to mělo být příští rok na jaře.

Během oprav mohou chodci používat starý most, který je asi 300 metrů dál po proudu řeky. Pro auta to ale bude znamenat 29 kilometrů dlouhou objížďku. Například samotná Davle bude vlastně přepůlená, problémy budou mít hlavně lidé z pravého břehu, kde je menší část města. „Průjezdnost Davle směr Jílové bude dost problematická. Navíc na jednom břehu máme školku, kam chodí 108 dětí, takže rodiče budou mít problém tam děti dovézt, “ naznačil možné komplikace starosta Davle Jiří Prokůpek (nezáv.).

Oprava mostu způsobí změny i v autobusové dopravě. Například autobusová linka 444 bude ukončena už na nádraží. A v případě lodní dopravy se bude průběžně měnit šířka a poloha plavební dráhy, aby lodě neproplouvaly pod místem, kde se zrovna pracuje.

Spustit audio