Plněné datle v chilli čokoládě. Netradiční vánoční cukroví
Základem není mouka, máslo a cukr. Změna je život. Zkuste letos i cukroví ze sušeného ovoce a ořechů, určitě nebudete zklamáni.
- 50 ks datlí ( cca 400 g)
- 50 ks oloupaných mandlí
- 200 g čokolády na vaření
- 70 g ztuženého tuku nebo másla
- mleté chilli podle chuti
Datle vypeckujeme a míso pecek vložíme celé oloupané mandle. Dobře datle uzavřeme, zmáčkneme, aby mandle nevypadly. Takto připravené mandle necháme chvíli zaschnout. Zatím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu společně s tukem, během rozpouštění promícháváme. Nakonec do rozehřáté čokolády vmícháme mleté chilli. Doporučuji začít s menším množstvím a po ochutnání můžeme chilli přidat, ubrat ho už nemůžeme!
V takto připravené čokoládě namáčíme plněné datle a klademe je na vál, potažený potravinářskou fólií. Necháme dobře utuhnout. Pak můžeme datle vložit do papírových košíčků a báječné, rychlé a zdravé vánoční cukroví máme připraveno. Uchováváme v chladu.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.