Pochoutky s Irenou Budweiserovou
Ve své rozhlasové kuchyni vařili Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se zpěvačkou ze skupiny Spiritual kvintet Irenou Budweiserovou její oblíbené kuře na petrželi. Jde o jednoduchý recept salátového typu. Tak si poslechněte záznam v mp3 a zkuste ho taky...
Během jeho přípravy se vedla řeč o psech, kteří číhají v kuchyni na to, co upadne, o odvaze v kuchyni i o létajících talířích. Nejsou myšleny UFO, ale ty porcelánové. Dozvěděli jsme se, že Irena ráda zpívá najedená. To udivilo i operní pěvkyni Evu Urbanovou, když ji viděla sníst knedlo-vepřo-zelo před koncertem. Bylo veselo a zazněly i písně od skupiny Spiritual kvintet.
Kuře na petrželi
Ingredience: kuřecí prsa, sůl, pepř, kmín, grilovací koření, sojová omáčka, olivový olej, svazek petržele, nakládaná sušená rajčata, česnek (může být nakládaný), čerstvá červená paprika a tvrdý sýr
Postup:
Kuřecí prsa pokrájíme na kousky a okořeníme (sůl, kmín, paprika, grilovací koření, sojová omáčka). Krátce na pánvi s olejem orestujeme. Do mísy připravíme celý svazek pokrájené petržele, nakládaná sušená rajčata, česnek, červenou papriku a případně i nastrouhaný sýr. Orestované kuřecí kousky přidáme do této směsi. Je dobré nechat směs pár hodin v lednici proležet. Podáváme s čerstvým tmavým pečivem
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.