Pokud chcete podzim prožít v dobrém zdraví, přizpůsobte současnému počasí váš šatník
Léto je za námi a někomu se může zdát, že kondice, kterou jsme si během dovolené pracně vybudovali, je pryč. Ačkoliv jste možná přes léto kypěli zdravím, možná už nyní cítíte, že je nejvyšší čas posílit vaší imunitu. Různá podzimní a zimní onemocnění jsou doslova za dveřmi. Podzim můžete prožít v dobré zdravotní kondici. Je ale nutné dodržovat některá základní pravidla. Mezi ně patří vhodné oblečení, systematické otužování i zdravý jídelníček. Radí MUDr. Petr Grenar.
Říjen je měsícem, kdy se podzim naplno začíná. Pro naši imunitu je to zátěžové období především díky současné klimatické situaci. Během dne se velmi významně mění teploty. Ráno i večer je už chladno, přes den ještě zažíváme téměř letní počasí. Těmto velkým teplotním výkyvům se tělo těžko přizpůsobuje. Velkým pomocníkem tu je doslova náš šatník. Je potřeba oblečení volit tak, aby mělo několik vrstev a bylo možné si během dne odlehčit, navečer s příchodem chladu se ale naopak zase přiobléci. Chce to pouze organizaci a vhodně kombinovat oděvy.
Neprochladnout, ale ani nezchoulostivět přemírou oblečení
Hlavně je ale potřeba neprochladnout. Jakmile už cítíme chlad, je už pozdě. Právě při prochladnutí můžeme lehce onemocnět, ať už se to týká respiračních chorob nebo třeba problémů s močovými cestami. Vyvarujte se ale i přemíry oblečení. Lehce byste mohli zchoulostivět. Proto je právě nyní vhodné oblečení, které si můžete podle teplot upravit.
Otužujte se postupně a celoročně
Pokud se nyní v rámci péče o imunitu pustíte do rychlého a náhlého otužování, zázrak se nedostaví a můžete si naopak uškodit. Otužování by totiž mělo probíhat celoročně a hlavně postupně. Ideální jsou ranní sprchy. Ovšem začtěte s odstředěnou vodou a zkuste nejdříve pouze rychle osprchovat nohy od kolen dolů. A postupně přidávejte tak, jak je vám to příjemné.
Kondici podpořte i podzimním jídelníčkem. Nezapomeňte na jablka
Ke zdravému životnímu stylu samozřejmě patří i zdravý jídelníček. Právě nyní je čas plodů podzimu – sklízíme podzimní ovoce a zeleninu, tedy komodity, které prospívají naší imunitě i celkovému trávení. Tyto pozimní dary je dobré hojně využívat, abychom se předzásobily vitamíny na zimu. Neměla by chybět především jablka. Mají dostatek vitamínu C v přirozené formě a dají se v tomto ohledu srovnat s citrusy. V mnoha věcech je i předčí. Příroda nám v jablku nabízí to nejlepší, jak se můžeme na nadcházející zimu připravit. Samozřejmě vedle správné životosprávy nezapomínejte chodit sportovat a chodit ven na procházky, tak abychom organismus po všech stránkách posilovali.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.