Pokud si zmrzlinu nemůžete odepřít, pečlivě si vybírejte, radí Kateřina Cajthamlová
Nanuk, sorbet, gelato, granita, všechny pojmy jsou spjaté s osvěžující dobrotou, kterou se v horkých dnech můžete příjemně ochladit. Je to ale pravda? Opravdu vás zmrzliny ochladí? Co dělá studené mlsání s naším organismem? A jak si vybrat ideální zmrzlinu? Na lahodné téma se zaměřila doktorka Kateřina Cajthamlová.
Jíst zmrzlinu proto, abychom se ochladili, je nesmysl. Studené lahůdky totiž způsobují, že bude strávníkovi nakonec ještě větší teplo. Pokud si ovšem nechceme zmrzlinu odepřít, měli bychom sníst maximálně jednu denně, ideální jsou dvě za týden. Rozhodně bychom neměli sladkou dobrotou nahrazovat jídlo, jelikož zmrzliny patří do kategorie mlsání. Pozor bychom měli dávat také na střídání teploty jídla, neměli bychom si tedy po horkém jídle hned dávat zmrzlinu, případně kombinovat například teplou palačinku se zmrzlinou, protože škodí nejen termoregulaci, ale také zubní sklovině.
Co se vhodnosti zmrzliny pro obézní týká, vzhledem k tomu, že by se měli vyvarovat rychlých cukrů, neměli by příliš konzumovat ani zmrzlinu, která je vždy sladká.
Slovníček pojmů
Řemeslná zmrzlina se vyrábí ručně v malém množství, každý druh má svůj recept a tím i specifický a vyvážený poměr tuků, sušiny a cukrů bez použití chemických konzervantů a emulgátorů.
Sorbet - ovocná zmrzlina obsahující pouze ovoce, vodu a cukr zhruba ve třetinových poměrech
Gelato - smetanová zmrzlina, ve které najdete smetanu, mléko, cukr a zpravidla přírodní emulgátor v podobě vaječných žloutků
Granita - ledová tříšť podobná sorbetu s malým nebo nulovým poměrem cukru, de facto ovocná dřeň
Veganská alternativa - místo smetany a mléka se používá směs rýžového, lískooříškového a mandlového mléka, emulguje se čekankovou vlákninou, sladí se třtinovým cukrem
Průmyslová zmrzlina se vyrábí ve velkých dávkách s použitím chemie, dodává se buď ve formě prášku zmrzlinářům a do cukráren nebo ve formě nanuků do obchodů.
Podle čeho vybírat zmrzlinu
Objem - pokud si kupujeme zmrzlinu, často se liší hodnota jejího objemu - malý nanuk má 45 ml, běžný kopeček 55 ml, ruská zmrzlina 80 ml a kornout až 120 ml, jeden kopeček v Itálii se navíc může lišit od českého kopečku
Množství tuků - je důležité číst složení, protože i v nesmetanových zmrzlinách mohou být nasycené rostlinné tuky - dnes nejčastěji palmový a kokosový - mající stejně negativní účinky jako živočišné, v zmrzlinách obalených oplatkou se často nacházejí i škodlivé transmastné kyseliny
Množství cukrů - ovocný sorbet obsahuje třetinu množství přidaného cukru, a tak je na zahnání chuti na sladké nejvhodnější
Hitparáda řemeslných zmrzlin podle MUDr. Kateřiny Cajthamlové
1. Granita (ideálně vyráběná doma)
2. Sorbet
3. Smetanová zmrzlina
4. Veganská zmrzlina
Další zmrzliny si raději odepřete
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.