Polévka se zázvorem a mrkví
Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.
Dříve polévka nebyla jen jídlem, ale i lékem. V našich krajinách patřily posléze polévky především k jídelníčku chudých a často bývaly jediným teplým jídlem za den. Nejčastěji se objevovaly polévky ze zelí, mrkve a luštěnin. A moukou se zahušťovaly opravdu jen výjimečně.
K zajímavostem z historie polévek patří pak například to, že jejich velkým milovníkem byl francouzský král Ludvík XIV.
Pochutnejte si s námi na polévce se zázvorem a mrkví.
Co potřebujete?
- 400 g mrkve
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1/2 lžičky mletého chilli (není nutné, ale dodá zajímavou chuť)
- šťávu z pomeranče
- sůl a pepř
Postup:
- V hrnci rozpálíme olej.
- Přidáme nadrobno nasekanou cibulku a chvíli restujeme.
- Pak přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev a také nastrouhaný zázvor. Opékáme na středním ohni.
- Po 10 minutách vše zalijeme vývarem a vaříme dalších asi 25 minut.
- Po mírném vychladnutím rozmixujeme polévku ručním mixérem.
- Nakonec ji osolíme a opepříme, a také dochutíme chilli a pomerančovou šťávou.
- Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.