Polévka se zázvorem a mrkví
Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.
Dříve polévka nebyla jen jídlem, ale i lékem. V našich krajinách patřily posléze polévky především k jídelníčku chudých a často bývaly jediným teplým jídlem za den. Nejčastěji se objevovaly polévky ze zelí, mrkve a luštěnin. A moukou se zahušťovaly opravdu jen výjimečně.
K zajímavostem z historie polévek patří pak například to, že jejich velkým milovníkem byl francouzský král Ludvík XIV.
Pochutnejte si s námi na polévce se zázvorem a mrkví.
Co potřebujete?
- 400 g mrkve
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1/2 lžičky mletého chilli (není nutné, ale dodá zajímavou chuť)
- šťávu z pomeranče
- sůl a pepř
Postup:
- V hrnci rozpálíme olej.
- Přidáme nadrobno nasekanou cibulku a chvíli restujeme.
- Pak přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev a také nastrouhaný zázvor. Opékáme na středním ohni.
- Po 10 minutách vše zalijeme vývarem a vaříme dalších asi 25 minut.
- Po mírném vychladnutím rozmixujeme polévku ručním mixérem.
- Nakonec ji osolíme a opepříme, a také dochutíme chilli a pomerančovou šťávou.
- Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.