Pražská zoo si nechala dovézt tuny ledu. Pro zvířata byl nejen ochlazením, ale také vítanou zábavou

11. červenec 2024 11:00

Teplé počasí může mít negativní vliv na organismus nejen u lidí, ale také u zvířat. A právě proto si například pražská zoologická zahrada nechala dovézt tuny ledu. K ochlazení ho využily některé druhy zvířat i návštěvníci. Byla se tam podívat i naše reportérka Laura Hájková.

Led byl rozmístěný napříč celým areálem zoo v různých výbězích. K dispozici ho měli lední medvědi, zubři, sloni indičtí, nestoři kea, vydry severoamerické a takini indičtí. Pro zvířata to bylo nejenom ochlazení, ale také vítaná forma rozptýlení a zábavy.

„Například papoušci, nestoři kea, zřejmě led opravdu ocenili. Dva ze čtyř seděli ve voliéře přímo na jeho hromádce, okukovali ho a hráli si s ním. Lední medvědi se také hned přímo na hromadě ledu rozvalili. Třeba ale vydry si ho, z toho co jsem viděla, moc nevšímali. Celkem sem bylo přivezených 10 tun ledu,“ přibližuje Laura Hájková.

Sloni se chladí ledem v Pražské ZOO

Ledem se mohli ochladit i návštěvníci

„Pro návštěvníky, zejména pro děti, byl led umístěn na dvou místech. Konkrétně v areálu dětské zoo a pak u sochy Radegasta, nedaleko výběhu vlků euroasijských. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka by led měl vydržet v nějaké formě až do večera,“ doplnila reportérka.

Pražská zoo se tuto akci chystá opakovat pokaždé, když teploty půjdou do extrémních čísel, tedy kolem 30°C.

autoři: Laura Hájková , jmy
Spustit audio