Přijímací zkoušky na soukromé gymnázium Open Gate zahrnují IQ test i pohovor

23. duben 2014

V Česku začalo první kolo přijímacích zkoušek na střední školy. Skoro všechny školy ve Středočeském kraji však nabírají děti jen na základě studijního průměru. Žáků je totiž dlouhodobě méně než míst ve třídách. Výjimkou je třeba mladoboleslavské Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Gymnázium v Hostivici nebo soukromé gymnázium Open Gate v Babicích u Prahy.

Právě na gymnáziu Open Gate dostávají šanci i děti ze sociálně slabých rodin nebo z dětských domovů. Chlapci a děvčata žijí v Babicích ve víceméně uzavřené komunitě.

Gymnázium pro nadané děti v Babicích je jedinou střední školou v Česku, kde děti nosí uniformy. Je ale také místem, kde jednak chodí do školy, odpoledne se věnují svým koníčkům a ve stejném areálu také bydlí. O studium na náročném gymnáziu je velký zájem.

„Přijímací řízení se u nás skládá ze tří částí. Jedná se o test IQ, studijních předpokladů a přijímací pohovor,“ říká zástupce ředitele školy Petr Chára.

IQ testy jsou mezinárodně standardizované, neobsahují žádná slova ani matematické příklady. Je to v podstatě jen vizuální záležitost. Žáci doplňují chybějící obrazce do daných matic.

Při zkoušce ze studijních předpokladů dojde na samotné znalosti studentů. Počítají reálné příklady ze života, sestavují například rozpočet výletu. U přijímacího pohovoru pak prokazují svou motivaci ke studiu.

„Ptali se mě, proč chci jít na tuhle školu i na moje okolní aktivity. Zajímalo je i to, jestli bych to tady vydržela,“ vzpomíná na loňské přijímací zkoušky dvanáctiletá Pája, která nakonec skončila desátá.

Má tři sourozence a většinu ze školného jí platí nadace. Stejně jako její spolužák Fabian podstoupila pravý zkouškový stres, který drtivá většina dětí ze středních Čech už nezná.

„Pamatuju si, jak jsme tam vešli a napjatě jsme čekali. Já jsem tenkrát měl kapesní hodinky, pořád jsem se na ně díval a počítal jsem sekundy. Všichni jsme měli trému,“ popisuje dvanáctiletý Fabian, který složil přijímačky jako první a jediný na plných sto procent.

Na gymnáziu v Babicích studuje dohromady asi 190 dětí. Víc než polovina z nich má podporu nadace, která gymnázium založila. Školné v řádech statisíců za rok tak některé děti neplatí vůbec a jiné jen částečně. Úplně hrazené je mají například studenti z dětských domovů nebo pěstounských rodin.

Spustit audio