Projekt Motýlí dálnice pomůže hmyzu. Kvetoucí louky právě vznikají podél nově vznikajícího úseku D4

18. červen 2024 15:30

Málokdo si možná dokáže představit, že by okolí dálnice mohlo přispívat k rozmanitosti přírody a lákat například motýly a včely. U nově vznikajícího úseku D4, který povede z Příbrami do Písku, by ale bzučení za svodidly mělo být realitou. Firma, která koordinuje stavbu silnice, tam totiž sází louky s kvetoucími rostlinami.

„Pevně doufám, že když budeme mít příznivé počasí a příznivé podmínky, tak příští rok už tady podle dálnice poroste spousta barevných kytiček,“ říká Daniela Pedret, mluvčí společnosti ViA Salis, která koordinuje stavbu nového úseku dálnice D4 mezi Pískem a Příbramí.

Výsev divokých luk podél nově vznikající dálnice D4

Společnost chce lučními květy osázet kolem 40 tisíc metrů čtverečních. Nové louky sice budou divoké, bez údržby se ale neobejdou. Jak bude probíhat, vysvětluje Ondřej Vašek, manažer provozu a údržby ViA Salis. „Posekanou trávu, a to i tu zmulčovanou, budeme muset sbírat, abychom ochránili život v louce i louku jako takovou.“

Krajinu máme zničenou

Plochy s kvetoucími rostlinami mohou podle spoluautora projektu Motýlí dálnice, entomologa Vladimíra Huly z Mendlovy univerzity, přilákat nejen motýly, ale také včely, brouky nebo kobylky.

„Naše krajina je, když to řeknu lidově, v háji. Máme ji hodně zničenou. Buď příliš intenzivně hospodařenou, nebo vůbec. To znamená, že nemáme přepasené meze nebo překosené meze. A to právě můžeme vytvořit v okolí dálnice. Pro hmyz jsou ty plochy dostatečně velké na to, aby tam mohla přežívat jejich populace. Vytváříme vlastně nové biotopy pro druhy, které už v krajině nemají prostor,“ přibližuje Hula.

Výsev divokých luk podél nově vznikající dálnice D4

Na přípravě směsi rostlin k osetí luk se podílela i Česká agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Na stráních kolem nového úseku dálnice D4 by v budoucnu měly kvést například štírovníky, úročníky nebo kopretiny.

Kousek od Milína vznikla nedaleko dálnice také louka s pracovním názvem „skautská“. Jak vznikla a co na ní poroste? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Natalie Máchové.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio