Propuštění vězni si mohou v Kladně dokončit vzdělání

18. únor 2015

Věznické učiliště v káznici ve Vinařicích u Kladna otevře na začátku dubna novou pobočku. A nebude za zdmi věznice ale v Kladně na náměstí Sítná. Bývalí odsouzení tam budou moct dokončit vzdělání, se kterým začali za mřížemi.

Učitelé ve vězení se trestance snaží motivovat k tomu, aby se do nové školy přihlásili. A důvody jsou jasné - lidé, kteří ve vězení chodí do školy, často vyjdou na svobodu s tím, že své vzdělání nedokončili. Mnozí z nich nemají ještě ani dokončenou ani základní školu. Ještě před propuštěním na svobodu s nimi mluví vedoucí nové pobočky - Lukáš Demeter. „Většinou s nimi probíhá osobní pohovor, kde se od nich snažím získat informace o jejich motivaci, o jejich dosavadním profesním životě a na základě toho se snažím vypíchnout to, na co žák slyší nejvíce a snažím se ho přesvědčit aby ve studiu pokračoval dál,“ říká Demeter.

Ke studiu se ale mohou přihlásit i ti odsouzení, kteří už jsou na svobodě. Právě Lukáš Demeter má teď na starosti nábor budoucích žáků. Spolupracuje s nevládními organizacemi a snaží se vyhledávat další zájemce. Drtivá většina vězňů po propuštění totiž nemá práci a mnozí žijí ve vyloučených lokalitách.

Samotné studium v pobočce vězeňského učiliště má na starosti speciální pedagožka z vinařické věznice Monika Drdová a bude navazovat na to, co už trestanci probrali ve vězení. „Uvidíme, kdo se nám přihlásí a o jaké obory bude zájem. Zatím zvažujeme, že by se například jednalo o obory práce ve stravování, stravovací a ubytovací služby, malířské a zednické práce a zahradnická výroba,“ dodává Monika Drdová.

Škola vytvoří každému individuální plán na míru. Vězni totiž často nejsou z okolí Kladna, ale prakticky z celých Čech a měli by problém dojíždět každý den do školy. Dohromady zatím počítá učiliště s dvaceti žáky.

Spustit audio