Ředitelka kladenského divadla Blanka Bendlová končí

31. srpen 2016

Ze dne na den skončila ve funkci ředitelka kladenského divadla Blanka Bendlová. Vedením divadla byl dočasně pověřený herec kladenského souboru Jan Krafka.

O důvodech svého odchodu nechtěla ředitelka mluvit. Pouze konstatovala, že dnes na pokyn města zrušila svou funkci ředitelky, která tak přestává existovat. Ale protože je zároveň i jednatelkou s.r.o Divadlo Kladno, tou zůstane až do zářijového zastupitelstva, které bude o jejím dalším působení jednat.

Primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) Českému rozhlasu řekl, že ředitelka nekončí kvůli nějakému konkrétnímu problému. „ Končí po dohodě, myslím si že po určité době je potřeba změna a divadlo si tu změnu zaslouží. Proto jsme se s paní ředitelkou Bendlovou dohodli na ukončení činnosti,“ dodal primátor.

K rozhodnutí města zřejmě přispěla dlouhodobě nestabilní situace v souboru. Mimo jiné kvůli vlekoucí se rekonstrukci historické budovy, která se musela několikrát odložit. Herci tak hráli několik sezon v provizorních podmínkách. Krize vygradovala loni na podzim, kdy vedení divadla po dalším odkladu zahájení provozu zrušilo tři plánované premiéry a odešel taky umělecký šéf Daniel Přibyl.

Divadlo opustili i někteří herci. Někteří ředitelku obviňovali z toho, že divadlo dobře nevede a že se kvůli ní často střídají umělečtí šéfové. Bendlová ale tuhle kritiku odmítala. Tak jako tak má scéna za sebou turbulentní sezónu, kdy musela řadu představení kvůli chybějícím hercům rušit nebo úplně vyřazovat některé hry z repertoáru.

V zahajovací premiéře Do naha! se představí pověřený ředitel i umělecký šéf

Teď bude muset město vybrat nového jednatele. Funkce jednatele a ředitele se nově spojí a ta nová pozice má být hlavně manažerská. Kdo by se takovým to manažerem měl stát, vedení Kladna prozrazovat zatím nechce.

První premiérou nové divadelní sezonu bude představení muzikálu Do naha ! V jedné z hlavních rolí se v něm představí taky dočasný ředitel Jan Krafka i umělecký šéf Jaroslav Slánský.

Spustit audio