Rekonstrukce kladenského Podprůhonu skončí asi až v červnu

10. únor 2015

Už pár týdnů měli obyvatelé kladenské čtvrti Podprůhon jezdit po vyasfaltovaných cestách a chodit po opravených chodnících. Zatím jsou ale hlavní ulice staré dělnické kolonie pořád rozkopané. Konec rekonstrukce se tak znovu odkládá, tentokrát na červen.

Důvodem odkladu jsou nejrůznější překážky a závady, které dělníci odhalili až v průběhu prací. Může za to například špatný stav opěrných zdí nebo nestabilní podloží celé čtvrti, která stojí v příkrém svahu. Většina prací je ale už hotových, říká kladenský radní Ondřej Rys (nezávislý, zvolený za Volbu pro Kladno), který má celou věc nově na starosti. „Zásadní je především plynofikace celého Podprůhonu, což dlouho všechny trápilo, protože je to údolí, kde se dým držel, topilo se tam v lepším případě uhlím. Současně došlo k renovaci kanalizace a vody v celé čtvrti,“ dodává radní.

Kromě toho samozřejmě firmy opravují povrchy silnic a chodníky, což už je také z velké části hotové, až na páteřní cesty, které se budou dělat naposledy, aby je nezničila těžká technika. Podle propočtů samospráva už proinvestovala z víc než sta milionů zhruba tři čtvrtiny této částky.

Rozkopaná čtvrť Podprůhon v Kladně

S opravou se začalo v roce 2012. Obyvatelé Podprůhonu ale s jejím průběhem nejsou spokojeni. Kromě toho, že už se podruhé změnil termín dokončení, si lidé stěžovali na to, že město neudrželo ráz celé svébytné čtvrti, kde kdysi bydlívali hlavně horníci.

Problémem byly podle místních například moderní materiály, které město v Podprůhonu při opravách použilo, vzhled opěrných zdí anebo svodidla, která kvůli bezpečnosti nechala radnice do Podprůhonu umístit. Byla to klasická silniční svodidla, která tam podle mnohých opravdu nezapadala. Na druhé straně město argumentuje tím, že moderní prvky jsou důležité pro stabilitu povrchů a bezpečnost lidí. Je potřeba ale říct, že do určité míry našlo město se Spolkem Podprůhon, který na opravy dohlíží, společnou řeč a dohodlo se na určitých kompromisech.

Opravy by měly skončit letos na začátku června, což je týden před tradiční výstavou pod širým nebem Kladenské dvorky, která se v této části města koná o jednom z víkendů v první polovině června . Jedno z opravených náměstíček v Podprůhonu navíc dostane název Náměstíčko Viktora Stříbrného, což byl umělecký kovář, který ve čtvrti dlouho žil a Dvorky taky před 32 lety zakládal. Náměstíčko pak ozdobí kopie jeho plastiky.

autoři: Magdaléna Medková , Kateřina Havránková , von
Spustit audio