Říká se, že kde nejsou ryby, není ani čáp. Jak sucho v posledních letech ovlivnilo populaci čápů černých?

2. červenec 2024 14:00

Po deseti letech ochránci přírody opět sčítají čápy černé. Chtějí zjistit přibližný počet hnízdících párů v Česku. Při posledním monitorování v roce 2014 jich napočítali přes 500. Čáp černý patří mezi zvláště chráněné druhy a narozdíl od toho bílého hnízdí především v lese. U Broum na Berounsku ornitologové okroužkovali dvě mláďata.

František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky vyndal z přepravky mládě čápa černého, které spustil z vysokého stromu jeho kolega. „Mláděti je něco přes měsíc. Dáme mu plastový kroužek s označením, které začíná šestkou. To první číslo je pro Českou republiku, protože je to mezinárodní projekt,“ popisuje.

Čtěte také

Sčítání čápů černých zavedl v České republice v roce 1994 právě František Pojer a sčítá se každých deset let. Letos tedy opět probíhá a ornitologové zjistí, jaká je aktuální populace čápů černých v Česku.

„V posledních několika letech, zejména v těch nejsušších, vyschly potoky v některých místech, a protože čáp černý se živí hlavně rybami, tak když nejsou ryby, není tam ani čáp. Zdá se, že v některých oblastech vymizel. Jeho počty možná ani nedosáhnou těch pěti set párů na celou Českou republiku (údaj z roku 2014). Letos to po skončení sčítání budeme vědět,“ vysvětluje Pojer.

Nedaleko Broum na Berounsku se letos páru černých čápů vylíhla dvě mláďata, z hnízda vylétnou do poloviny července. Celkové výsledky sčítání čápů černých budou známé letos na podzim.

Jakými zvuky reagovala čapí mláďata na kroužkování a jak čápy černé můžeme chránit? Nejen to uslyšíte v reportáži Natalie Máchové.

Čáp černý je méně známý příbuzný čápa bílého. Je rozšířen z centrální Evropy po sibiřskou tajgu až po severovýchodní Čínu a Koreu. Je mnohem plašší než jeho bílý příbuzný, žije skrytě v lesích.

Na začátku 20. století tento druh vymizel z části střední Evropy, ve 30. letech začal znovu osídlovat původní území. Čáp černý opětovně osídlil území České republiky od 40. let minulého století. Předtím hnízdilo několik párů pouze v lužních lesích na jižní Moravě. Znovuosídlení probíhalo ze severovýchodu, koncem 40. let 20. století byla prokázána hnízdění na severní a střední Moravě, v roce 1952 bylo nalezeno první hnízdo v Čechách v Krkonoších a přibližně o 10 let později již hnízdil v Čechách na více místech, především v pohraničních horách a v zachovalých lesních porostech chráněných území. Počet černých čápů rychle narůstal – v roce 1966 byl odhadován na 50 párů, v letech 1973-77 to bylo již 150 párů.

Od prvního sčítání v roce 1994, kdy byl jejich počet odhadnut již na 330 párů, počty utěšeně narůstaly (400 párů v roce 2004 až na 505 párů v roce 2014). V posledních letech ale přicházejí z různých míst a oblastí zprávy o tom, že čápi černí téměř vymizeli a nejsou pozorováni.

autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroje: Český rozhlas , Česká společnost ornitologická , Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Spustit audio

Nejnovější zprávy