Rozhledna Obecnice nad Korytnou v Bílých Karpatech je místo s krásným výhledem i dobrou společností

3. červen 2024

Hora Velká Javořina je královnou Bílých Karpat ve Zlínském kraji. A když se vydáte na túru nad obci Korytná, užijete si ji vrchovatou měrou. V cíli cesty na vás navíc čeká rozhledna s krásným výhledem a také příjemné občerstvení. Hřebenovka, která je vhodná nejen pro turisty a cyklisty, ale i pro rodiny s kočárky, začíná u rozcestí nad obcí Březová na Uherskobrodsku.

Na rozcestí u křížku staví i autobus a na malé ploše je možné nechat i auto. Dál už nás povede červená turistická značka, která se v tomto úseku prolíná se Stezkou Českem. Na začátku cesty je potřeba dávat pozor. Několik desítek metrů je totiž nutné jít po silnici. Pak už ale scházíme do lesa.

Velkou Javořinu máme celou trasu po levé ruce a zejména pod vrcholem Dubina máme na dlani jak vrchol Bílých Karpat, tak celou obec Strání i s místní částí Květná, kde sídlí známé sklárny.

U rozcestí Dubina přecházíme silnici a lesem se dostáváme k rozhledně Obecnici. Tady na malý úsek scházíme z červené značky. Ještě těsně před cílem míjíme základy bývalé letecké hlásky, která zanikla někdy ve 40. letech minulého století. Další a mnohem známější bývalý vojenský objekt se nachází na kopci hned vedle Velké Javořiny – jde o věž na vrchu Jelenec.

Těsně před cílem míjíme bývalou vojenskou hlásku

Cílem naší cesty je ale louka u rozhledny Obecnice. Dřevěná stavba z roku 2011 poskytuje pohled opačným směrem, než nám dosud trasa nabízela. Dohlédnete z ní na Korytnou, Nivnici, Uherský Brod i Moravské Kopanice. A od minulého podzimu turisty u rozhledny o víkendech vítá také sympatická dvojice - Vlaďka a Vít Vintrovi. V klidném prostředí Bílých Karpat otevřeli bistro Vintrovka. „Obecnice je rozhledna, o které ani mnoho místních lidí nevědělo. Až když jsme tady udělali bistro, tak zjistili, že tady mají krásnou rozhlednu s nádhernými výhledy do kraje,“ říká Vlaďka Vintr.

Na louce praská oheň, u kterého si příchozí můžou ohřát ruce nebo opéct buřt, v této části kraje nazývaný špekáček. „Každý turista je zajímavý. Hodně nás baví ta vzájemná interakce. Ptáme se, jak se cítí, proč to dělají, kam jdou. Těší nás, že jsou mile překvapeni, že tady jsme i v zimě. Líbí se nám, že nás to místo spojuje. Potkáváme se tu v klidu, bez vnějších vlivů a stresů,“ vypráví Vít Vintr, zatímco přikládá do ohně.

U rozhledny vás o víkendech přivítá dvojice Vlaďka a Vít Vintrovi

Potrava pro žaludek i pro duši

Oba dva žili skoro dvacet let v zahraničí. Vlaďka na Novém Zélandu a Vít v Severním Walesu. Když se vrátili domů a jejich cesty se spojily, přemýšleli, kde se společně usadí. Spolu s CHKO Bílé Karpaty, s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR i s vedením obce Korytná se pak shodli, že je kopec nad Korytnou ideální místo nejen pro vznik bistra, ale také pro vzdělávací centrum. V budoucnu tak kromě dobrého jídla a pití chtějí Vintrovi do přírody lákat i odborně vedenými kurzy.

K rozhledně Obecnici nad Korytnou se dostanete třeba po červené turistické značce. Naše trasa byla v jednom směru necelých pět kilometrů dlouhá. Dá se ale zkrátit, když vyjdete od vyhlídky u rozcestí Dubina nad Stráním. Anebo naopak prodloužit. Například z obce Lopeník. To pak půjdete i přes bývalé hradiště na Studeném vrchu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.