Ryba na hřebíčku a česnekovém másle

Česnekové máslo a hřebíček zahrají v tomto receptu svou roli
Ryba by neměla na našem jídelníčku v žádném případě chybět. Vyzkoušejte třeba tuhle voňavou variantu.
- cca 1 kg ryb (štika, úhoř, ale i pstruh, dokonce i z rybího filé je to moc dobré)
- 120 g másla
- 6 – 8 stroužků česneku
- 6 ks hřebíčků
- 1 citrón
- trochu hladké mouky
- sůl, špetka kmínu
Vykuchanou a očištěnou rybu naporcujeme, event. stáhneme kůži. Každou porci pokapeme citrónovou šťávou a v chladu necháme cca 1 hodinu proležet. Potom rybu osolíme, okmínujeme a lehce obalíme v hladké mouce. Máslo rozpálíme v přiměřeně velkém pekáčku nebo kastrolu, přidáme do něj hřebíčky a česnek nakrájený na plátky. Jakmile začne česnek růžovět, tak ho z másla odstraníme, hřebíčky ponecháme. Koncentrace česneku je v ten moment přesně taková, jaká má být. V rozpáleném másle ze všech stran rychle opečeme porce ryby, tím se vytvoří křupavá krusta. Vřelým máslem, které máme v nádobě s rybou, přelijeme porce ryby a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut při 180°C. Záleží na tom, jak velké porce jsme připravili a jakou používáme troubu. Během pečení rybu obracíme a poléváme vypečenou šťávou.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a čerstvá zelenina. Česnek a hřebíčky v pokrmu jen lehce vnímáme, nic nesmí chuť ani vůni přehlušit a být dominantní. S úspěchem lze k pečení použít také třeba remosku, horkovzdušnou fritézu nebo můžeme ryby připravit i na sporáku.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.