Salát z červené čočky

Salát se může stát lehčím hlavním chodem, svačinkou či večeří. Záleží na vás. V létě, kdy kvůli horku nemáme chuť na těžká jídla, by to mohla být příjemná varianta oběda servírovaného na zahradě nebo na balkóně.

Co budete potřebovat?

  • 200 g červené čočky
  • 250 g cukety (asi polovina středně velkého kusu)
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 4 středně velká rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

Na zálivku:

  • 1 lžíci šťávy z citronu (cca jedna polovina)
  • 2 lžíce rýžového sirupu nebo tekutého medu
  • 2 lžíce panenského oleje

Postup:

  1. Čočku propláchněte a uvařte doměkka. (Obvykle se červená čočka vaří velmi krátce, zhruba do deseti minut, ale řiďte se nejlépe návodem na obalu.)
  2. Pokud vaříte pro dospělé nebo větší děti, kterým stravu již solíte, osolte čočku už v této fázi během vaření – sůl se lépe vstřebá a lépe tráví.
  3. Uvařenou čočku slijte od vody a nechte vychladnout.
  4. Cibuli nakrájejte na jemno, česnek promáčkněte a nasekejte na malé kousky.
  5. V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit nejdříve cibuli, po chvilce přidejte i česnek a společně dodělejte do zlatova.
  6. Poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev i petržel a na malé kostky nakrájenou cuketu. Vše společně opečte do zlatavé barvy.
  7. Pokud použijete opravdu malé množství tuku, zelenina jej rychle vsákne a bude se tedy spíše více opékat než smažit – což ale nevadí, naopak, takovéto restování je rozhodně zdravější, jen trvá o chvilku déle než klasické smažení ve vrstvě tuku.
  8. Během opékání zeleniny ještě shora křížkem nakrojte rajčata a přelijte je horkou vodou.
  9. Nechte je chvíli stát a poté vytáhněte a jednoduše oloupejte.
  10. Nakrájená a oloupaná rajčata přidejte na závěr k zelenině, už jen prohřejte.
  11. Přidejte uvařenou čočku a zalijte zálivkou, kterou vytvoříte smícháním panenského oleje, citronové štávy a sirupu (či medu).
  12. Salát můžete podávat jak studený, tak teplý.

Tip: Výborně chutná jako příloha k rybě, například ke grilovanému lososu.

Související