Salát z červené čočky
Salát se může stát lehčím hlavním chodem, svačinkou či večeří. Záleží na vás. V létě, kdy kvůli horku nemáme chuť na těžká jídla, by to mohla být příjemná varianta oběda servírovaného na zahradě nebo na balkóně.
Co budete potřebovat?
- 200 g červené čočky
- 250 g cukety (asi polovina středně velkého kusu)
- 1 větší mrkev
- 1 větší petržel
- 4 středně velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
Na zálivku:
- 1 lžíci šťávy z citronu (cca jedna polovina)
- 2 lžíce rýžového sirupu nebo tekutého medu
- 2 lžíce panenského oleje
Postup:
- Čočku propláchněte a uvařte doměkka. (Obvykle se červená čočka vaří velmi krátce, zhruba do deseti minut, ale řiďte se nejlépe návodem na obalu.)
- Pokud vaříte pro dospělé nebo větší děti, kterým stravu již solíte, osolte čočku už v této fázi během vaření – sůl se lépe vstřebá a lépe tráví.
- Uvařenou čočku slijte od vody a nechte vychladnout.
- Cibuli nakrájejte na jemno, česnek promáčkněte a nasekejte na malé kousky.
- V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit nejdříve cibuli, po chvilce přidejte i česnek a společně dodělejte do zlatova.
- Poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev i petržel a na malé kostky nakrájenou cuketu. Vše společně opečte do zlatavé barvy.
- Pokud použijete opravdu malé množství tuku, zelenina jej rychle vsákne a bude se tedy spíše více opékat než smažit – což ale nevadí, naopak, takovéto restování je rozhodně zdravější, jen trvá o chvilku déle než klasické smažení ve vrstvě tuku.
- Během opékání zeleniny ještě shora křížkem nakrojte rajčata a přelijte je horkou vodou.
- Nechte je chvíli stát a poté vytáhněte a jednoduše oloupejte.
- Nakrájená a oloupaná rajčata přidejte na závěr k zelenině, už jen prohřejte.
- Přidejte uvařenou čočku a zalijte zálivkou, kterou vytvoříte smícháním panenského oleje, citronové štávy a sirupu (či medu).
- Salát můžete podávat jak studený, tak teplý.
Tip: Výborně chutná jako příloha k rybě, například ke grilovanému lososu.
Související
-
Placky z červené čočky se salátem
Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce.
-
Indická řepová polévka s červenou čočkou
V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku.
-
Kuskusový salát s červenou čočkou
Ani mimo domov a ve skromné kuchyni nemusíte být odkázáni na polotovary a konzervovaná jídla. Připravíme si kuskusový salát s červenou čočkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.