Salát z nových brambor
Chuť nových brambor je nezaměnitelná, dát si je můžete jen zalité máslem a osolené. Vaří se ve šlupce a stačí je jen jemně pomačkat a máte výbornou přílohu. V pondělním Apetýtu si připravíme salát z nových brambor. Jíst se dá jako hlavní chod nebo přílohu k jakémukoliv masu.
Budete potřebovat:
- 1 kg menších nových brambor
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce oleje
- 80 g tvrdého nastrouhaného sýru
na dresink:
- 5 lžic oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíci tekutého medu
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- 1 lžičku dijonské hořčice
na závěr přidáme:
- 10 sterilovaných malých okurek
- 5 vajec natvrdo nakrájených na kousky
- svazek jarní cibulky nakrájený na tenká kolečka
- petrželku a pažitku
Postup:
- Uvařené brambory ve slupce (v dobře osolené vodě a ne úplně doměkka), přepůlíme.
- Předehřejeme troubu na 230 stupňů.
- Na plech vyložený pečicím papírem brambory rozprostřeme, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a pečeme v troubě dozlatova a dokřupava.
- Nakonec posypeme sýrem, dopečeme, až se sýr rozpustí.
- Na dresink si smícháme olej, ocet, med a obě hořčice dohladka.
- Přidáme okurky, vejce, jarní cibulku a bylinky.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Bramborový salát zálivkou zlehka zalejeme.
Související
-
Bramborové jitrnice
Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.
-
Bylinkové máslo
Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.
-
Slovenské tvarohové pirohy
Obliba pirožků a různých plněných taštiček směrem k východu Evropy vzrůstá – a svou chutí i variabilitou obstojně konkurují italským plněným těstovinám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.